Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Меркел може и да не стане канцлер?
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 30.09.2017Коментари (4)1455
©
На изборите в неделя Ангела Меркел претърпя драматична загуба. И макар че всички говорят за Меркел Четвърта, тя може и да не стане канцлер, пише Феликс Щайнер в коментара си. Ето защо:

На изборите в неделя Ангела Меркел претърпя съкрушителна загуба. Тази новина обаче сякаш все още не се е разпространила. Дори напротив. В нощта след изборите младите християндемократи от младежката организация на партията тържествуваха така френетично, че човек неизбежно се питаше: на каква дрога са тези хора? Да не пропускаме и стоицизма на самата Меркел, която заяви пред медиите, че просто не виждала какво би могла да направи по различен начин.

За този разкрасен образ на действителността навярно допринесоха и изобилните поздравления към Меркел от Жан-Клод Юнкер и Еманюел Макрон. Които всъщност трябва да знаят, че в неделя германците - според конституцията си - избраха нов парламент, а не нов канцлер.

Ако иска да остане това, което беше през последните 12 години, Ангела Меркел трябва да сглоби една четворна коалиция, състояща се от ХДС, ХСС, зелените и либералите - защото, както е известно, социалдемократите излязоха от играта. А такава четворна коалиция в сегашната ситуация звучи малко като квадратурата на кръга. Ако "Алтернатива за Германия" не се самоизяде (излизането на лидерката Фрауке Петри от партията е малък предвкус), четворната коалиция ще се окаже забележителна програма за насърчаване на ръста на десните популисти до следващите избори за Бундестаг.

Дотам обаче няма да се стигне - благодарение и на баварския ХСС. Защото в неделя тази партия претърпя дори по-тежка загуба, отколкото голямата ѝ "посестрима" ХДС. Ето защо в Мюнхен се шири смразяващият страх, че на изборите за провинциален парламент догодина ХСС може да загуби абсолютното си мнозинство. Сега лидерът на ХСС Хорст Зеехофер се държи особено борбено и говори, че партията му трябва да подсигури "десния фланг". И то в коалиция със зелените и либералите. Това звучи смешно!
Лош късмет за Ангела Меркел: докато по времето на широката коалиция, която имаше две трети мнозинство в парламента, тя можеше с лекота да преглътне загубата на ХСС, то сега баварската партия ѝ е жизнено необходима.

Така че през идните седмици всички ще се държат много държавнически, ще говорят за поемане на отговорност, ще водят дълги проучвателни разговори, после още по-дълго ще преговарят за коалиция - и накрая нищо няма да излезе.

Добре, но тогава - какво? Да се тръгне на нови избори със съвършено непредвидим изход? Преди да вземе подобно решение, ХДС навярно все пак ще си припомни изявлението на Мартин Шулц след изборите: социалдемократите няма да влязат в "нова коалиция начело с Ангела Меркел". Старата лисица Шулц уж минава в опозиция, но все пак си оставя една отворена вратичка! Освен това той много добре знае, че след 12 години Меркел нито народът, нито избирателите на ХДС са чак толкова привързани към нея, колкото внушават някои допитвания.

Така че остават два отворени въпроса: има ли друг потенциален канцлер в редиците на ХДС? И кой първи ще изрече очевидното? Ако ХДС иска и занапред да остане жива масова партия, която не само управлява, но и полага темелите, тогава трябва да излъчи хора, които да свършат тези две неща.

 

Източник: DW









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 30.09.2017 г.
+4
 
 
Меркел е за затвора! Конституцията на федералната република не допуска насаждане на тероризъм, нацизъм, престъпления срещу човечеството - а, тя с разпореждането да се внесат мигранти направи точно това - да избуят тези деяния! Колко народ вече пострада от това, десетки души загинаха, не само в Германия, но и в други европейски страни. Това е жена, непознала радостта от собствени деца, а и внуци - спечена за проблемите на хората, семейството, нацията. Жалко, че толкова години управлява, и то защото партийната система позволява това.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: