Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РИО-Варна за забраната да се искат пари от родителите в училище: Това е нещо много навременно и полезно
Автор: Пламена Николова 15:57 / 11.10.2017Коментари (0)3938
©
МОН спусна заповед до началниците на Регионалните инспекторати, с която се изисква от тях да уведомят всички директори на училища, че се забранява да се искат пари от родителите за спонсориране на учебната дейност. Освен това се забранява провеждането на платени курсове за надграждане на знанията на учениците. Това съобщи за Varna24.bg Венцислава Генова, началник на Регионалния инспекторат във Варна. 

"Това е нещо много навременно и полезно, за да се преодолее порочната практика да се използват училищните настоятелства за събирането на средства, които се използват за дейности, за които трябва да се грижи всяко училище", допълни г-жа Генова. 

Ето и пълният текст на новите разпоредби:

Съгласно чл. 306 от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) настоятелствата са независими доброволни сдружения за подпомагане дейността на образователната институция. Те се създават като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност и организират дейността си при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) и в съответствие с разпоредбите на ЗПУО, на устава или на учредителния си акт. Съгласно чл. 3, ал. 3 от ЗЮЛНЦ, настоятелството може да извършва стопанска дейност като допълнителна, само ако същата е свързана с предмета на основната дейност, за която е регистрирано, и като използва прихода за постигане на определените в устава си или учредителния си акт цели.

Държавните и общинските недвижими имоти, предоставени за управление на държавните или общинските училища, са публична държавна или публична общинска собственост, правата за управлението на която са делегирани на директорите на институциите.

Във връзка с функциите за подпомагане на дейността на институцията, които изпълнява, настоятелството би могло единствено да ползва определено от директора помещение за съвещания и други организационни дейности на съвета на настоятелите. Няма правно основание за използването на част от училищния имот от страна на настоятелството за организиране на стопанска дейност.

Практиката да се организират курсове за надграждане на знанията и интересите на учениците по различни учебни предмети от настоятелствата не може да бъде определена като допълнителна стопанска дейност по смисъла на чл. 3, ал, 3 от ЗЮЛНЦ, нито като съдействие за осигуряване на допълнителни финансови и материални средства за училището по смисъла на чл. 309, т. 1 от ЗПУО.

Обучителните дейности за разширяване на знанията и уменията на учениците по предмети от учебния план са присъщи на образователните институции и следва да се организират от тях. Нормативно основание за реализиране на собствени приходи от тези дейности ще бъде уредено с приемането на държавния образователен стандарт за финансиране на институциите съгласно чл. 293, ал. 1, т. 6 от Закона за предучилищно и училищно образование.

По отношение на събирането на средства от държавните и общинските детски
градини и училища от родителите на децата и учениците се посочва следното: 

Законът за предучилищното и училищното образование е уредил правото на учениците и на децата, в задължителна предучилищна възраст на безплатно образование в държавните и общински училища и детски градини. Безплатното образование включва право да не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет, и ползване на материалната база за обучение и за развитие на интересите и способностите на децата и учениците безвъзмездно.

Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали, консумативи, подобряване на материалната база и други текущи разходи няма правно основание.

Ползването на настоятелствата за събиране на задължителни суми от родителите не може да бъде определено като изпълнение на дадените му с чл. 309, т. 1 от ЗПУО права за съдействие за осигуряване на допълнителни финансови и материални средства за институцията.

Набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа за доброволност и личната воля на дарителя. Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума, като дарение от всички родители, не е в съответствие с доброволния характер на дарителството. 

При набиране на средства от дарения в специална книга задължително се отбелязва видът, размерът, стойността и целите на получените и предоставените дарения, както и данни за дарителите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: