Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С филма "Ученик“ стартира модулът "Забранено за възрастни“ в Регионалната библиотека
Автор: Екип Varna24.bg 09:05 / 12.10.2017Коментари (0)1534
©
На 14 октомври от 10.00 ч. в отдел "Изкуство" - Регионална библиотека "Пенчо Славейков" в рамките на обичайните кинолектории с автор и водещ Елица Матеева, започва нов модул, който ще показва съвременни филмови образци, свързани с проблемите на младежта. Модулът е наречен "Забранено за възрастни", с идеята, че именно родители, учители и младежи от различни възрасти ще идват заедно на тези срещи и ще могат след прожекциите да дискутират върху предложените заглавия. Вход свободен.

"Ученик" 2016 е първият филм, който ще види варненската публика с режисьор Кирил Серебренников. Той е роден на 7 септември 1969 г. в Ростов на Дон. В момента режисьорът е под домашен арест , защото е обвинен в отклоняване на държавни субсидии за развитие на изкуство и култура в особено големи размери. Голяма част от руските артисти и интелектуалци защитиха своя колега, според тях негативната кампания и следствени действия, които се водят срещу режисьора са резултат от обстоятелството, че той е известен с дръзките си постановки, осмиващи нарастващия социален консерватизъм в Русия. Серебренников е директор на прочутия московски театър "Гогол-център".

Филмът "Ученик" е адаптация на пиесата "Мъченик" от Мариус фон Майенбург, която Серебренников е поставял в "Гогол - център" през 2015 г. Във филма участват почти всички актьори от спектакъла. Филмът "Ученик" има своята премиера през 2016 в Кан, в конкурсната програма "Особен поглед", където получава наградата на независимата френска преса на името на Франсуа Шале. Филмът е отличен и с награда за най-добра музика от европейската киноакадемия, както и с руската награда "Ника" за най-добра поддържаща женска роля.

Действието на филма е пренесено от Германия в обикновено руско училище в Калининград, където се провежда целият снимачен процес. В основата на сюжета е историята на Вениамин-ученик, който заради своите религиозни убеждения, тероризира нормалния учебен процес. "Ученик" показва катастрофите, резултат от маргинализирането на религиозните убеждения. В този план филмът е и сериозен политически размисъл за Русия и системата й на управление.

Идеята за пиесата "Мъченик", на която е базиран филмът, се заражда, след като авторът Мариус фон Майенбург прочита Библията и открива множество странни, многосмислени, агресивни изречения, които извън контекст биха могли да означават точно обратното на изначалната идея за любов и братство. Списъкът от тези изречения, върху които е построена пиесата, онагледява колко е лесно да се изопачи Светото писание; как то може да бъде страшно оправдание за неразбирателство, омраза и насилие; и колко опасно или най-малкото недостатъчно е то да служи като отправен документ. 
 
Единственият човек, който вижда реалността, създадена от Венямин, като опасна и пагубна, е Елена, учителката по биология. Тя подхваща трудна битка срещу "тоталитарната диктатура" на Бог - срещу убеждението, че хората са светци, а не животни, срещу идеята, че науката е пропаганда, а разумът не е валидна алтернатива на религията. Елена през цялото време се опитва да разбере и да пребори Венямин, започва да чете Библията, за да го срещне със собствените му оръжия. Този конфликт постепенно разкрива огромната пропаст между наличните мисловни течения и отчайващата невъзможност за помирение между тях.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: