Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
53-годишен варненец живее нов живот без хъркане
Автор: Екип Varna24.bg 08:37 / 13.10.2017Коментари (0)1881
©
Бодър, с повишена концентрация и в перфектна кондиция. Така определя себе си 53-годишният Димитър Димитров от Варна, броени дни след като хъркането е останало в миналото му след успешна радиохирургична интервенция, извършена в отделението по УНГ в университетската МБАЛ "Света Анна - Варна".

Мъжът е част от близо 240-те граждани на Варна, които успешно преминаха през съвместната програма на Община Варна и болница "Света Анна" за изследване на риска от обструктивна сънна апнея (ОСА), стартирала в началото на лятото.
Екипът на д-р Гален Шиваров в отделението по отоларингология установява, след рино и фарингометрия, най-тежки форми на обструкция при Димитър - както на ниво гърло, така и на ниво нос. Следва радиохирургична интервенция и възстановяване. Седмица след операцията 53-годишният мъж е с оптимални показатели, а хъркането е изчезнало изцяло.

"Все едно живея нов живот. От години имам този проблем с хъркането. Чел съм много по темата, тъй като съм наясно, че хъркането е само върхът на айсберга, а рисковете от тези паузи в дишането са много по-сериозни. Още не мога да се нарадвам, че радиохирургичната операция беше толкова лека, възстановяването - бързо и аз вече съм нов човек. Наспивам се вечер. Сутрин съм бодър и работоспособен. Близките ми вкъщи също са по-щастливи и усмихнати", разказва Димитров и не крие, че агитира свои приятели със същия проблем да се включат в програмата за безплатно изследване на ОСА.

Програмата е в действие до края на м. Ноември 2017 г. От фиксирания капацитет 300 души, са останали 60 безплатни изследвания. От тях могат да се възползват живеещите на територията на Варна и прилежащите населени места - Казашко, Каменар, Тополи, Звездица и Константиново, които имат симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън.

Прегледите се извършват всеки ден между 9 и 12,00 ч. Записванията стават на новия телефонен номер: 052/821-375 или на programa_osa@svetaanna-varna.coм

Диагностичното изследване за риска от ОСА не е платено от НЗОК, извън програмата на Община Варна и МБАЛ "Света Анна - Варна". Този факт е причина голяма част от страдащите от този проблем да го подценяват и да отлагат трайното му решаване - с лечение, което е финансирано от здравната каса. Хъркането не е безопасно, припомнят специалистите от отделението по УНГ в МБАЛ "Света Анна - Варна".
Програмата за безплатно изследване на Община Варна и МБАЛ "Света Анна - Варна" и прилагането на радиохирургия при лечение на ОСА получи адмирациите на XII-ия Национален конгрес по оториноларингология, който се проведе преди дни в курорта "Свети Влас". 

Началникът на отделението по УНГ в МБАЛ "Света Анна - Варна" д-р Гален Шиваров изнесе резултатите от пилотното издание на програмата през 2016 г. Тогава бяха изследвани 400 души със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън. 68 на сто от тях се оказаха рискови, като при 79 специалистите установиха критични състояния, а при 193 - сериозна патология.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Крипто
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: