Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненският делфинариум става уникален на Балканите!
Автор: Пламена Николова 08:58 / 18.10.2017Коментари (10)15485
През това лято варненският делфинариум, една от гордостите на града ни, навърши 33 години. Предстои култовият за града ни атракцион да добие нов облик и да се превърне в уникален обект за Балканите, научи Varna24.bg.

Ето какво коментира за предстоящите ремонти и превръщането на Делфинариума в неповторима атракция на Балканите управителя на фирмата, менажираща комплекса-Васил Василев:

"С мащабни ремонти успяхме да върнем блясъка на тази уникална сграда и прилежащата й площ. Остава ни да реновираме изцяло вътрешната обстановка и басейна на делфините. 

И тук се сблъскваме с най-голямото предизвикателство - никакви ремонтно-строителни дейности не могат да се вършат без самите делфини да бъдат преместени от сградата - шумът на строителните машини и инструменти просто ще ги убие.

За съжаление, така са устроени нашите артисти. За разлика от човека, те са способни да възприемат звуци, които нашето ухо даже не забелязва. 

Преди 20-ина години, при спешен ремонт, делфините са били преместени в хуманитарен басейн в "Спорт Палас" и това е коствало живота на един от любимците на публиката.

Какво да се направи? Собствениците на Делфинариума разполагат с терен, финансиране и одобрен ПУП за строителство на така нужните басейни в съседство със сегашната сграда. 

Това са: основен басейн с дълбочина в единия край поне 5 метра, родилен басейн и санитарен басейн, където да се отделят болните делфини. 

Проектът е минал през обществено обсъждане, архитектурни съвети, одобрен е на заседание на Общинския Съвет Варна, има разрешение от съответното министерство. Направено е всичко, което се изисква по закон.

Какво ще донесе това на варненци? Външният голям басейн, освен да приюти в началото аварийно делфините, след това ще се използва за физически контакт на деца и делфини, а защо не и за набиращата популярност "делфинотерапия". 

Санитарният басейн ще може да приютява и лекува и черноморски делфини, изпаднали в беда. А родилният ще даде възможност за разширяване популацията, която при условията в момента е затруднена. И накрая, обновения комплекс ще стане нова перла в короната на морската ни столица.

Какво остава? Остава в спешен порядък Общинските власти да издадат виза за проектиране, за да се пристъпи към реализация на проекта. Строителството може да започне буквално след 4-5 месеца и още следващото лято делфините да бъдат извадени от сградата и да се пристъпи към мащабен ремонт и реконструкция на вътрешния басейн и целия Делфинариум.

В заключение се обръщам към варненци: Съдействайте ни за по-бързо решаване на въпроса. Тридесет и три години това е Вашият Делфинариум. Пораснахме с него. Нека и в бъдеще да разнася славата на Варна и България!"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ходихме преди година. Хареса ми много представлението. Делфините изглеждаха добре гледани, макар че базата беше доста стара. Има нужда от подобрения. Сградата е стара и ще е добре да има повече пространство за делфините...
0
 
 
Колко уникален... съседна Констанца има огромен нов отдавна и входа е доста по-евтин. Ние там водим децата, аквариума им също е доста приличен
Aнонимен
на 18.10.2017 г.
0
 
 
догодина ще трябва и 5-6 декара паркинг да се асфалтират!
Aнонимен
на 18.10.2017 г.
0
 
 
Тук става дума за строителство в Морската градина!
0
 
 
По света ги затварят, ние го разширяваме...
0
 
 
Много добра новина. Ремонта трябваше да бъде много по рано.
0
 
 
Е,хубаво де,направете го,няма да остане незабелязано!
0
 
 
РАЗГЕЛЕ....ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ ПРЕДИ ГОДИНИ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: