Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненска следа в тазгодишните Национални награди за актьорско майсторство "Любимец 13“
Автор: Екип Varna24.bg 11:30 / 18.10.2017Коментари (0)1894
©
На 17 октомври - рождения ден на Апостол Карамитев, на тържествена церемония в едноименния театър в Димитровград за трети пореден път бяха връчени Националните награди за актьорско майсторство "Любимец 13".

Сред петимата наградени е актрисата от варненския драматичен театър Даниела Викторова. Всяко издание на церемонията е под различен надслов. Миналата година това бе "Пътят на актьора", а тази година мотото, което определи номинациите и наградените, е "Многоликият талант на актьора". Съобразно избраната тема, жури определи имената на 5 актьори, на които бе връчена наградата: "Любимец 13 - Другото лице на Актьора", а с приза "Любимец 13 - Легенда на българския театър и кино" бе удостоен посмъртно актьорът, режисьор, аниматор, сценограф, художник и поет Иван Андонов. По този начин церемонията отдаде почит и признание към професионалните актьори, които са развили и проявили многоликия си талант и в други изкуства, различни от театралното.

Автор на сценария и режисурата на церемонията бе Тодор Боянов - директор на ОДТ "Апостол Карамитев"-Димитровград. Статуетка е дело на скулптора Цвятко Сиромашки, който създаде приза с лика на Апостол Карамитев специално за наградите "Любимец 13". По традиция PR на проекта и церемонията е доц. Любомир Караджов-преподавател по PR в АМТИИ.

Наградените в залата на Общински драматичен театър "Апостол Карамитев" - Димитровград актьори бяха следните:

С наградата "Любимец 13 - Другото лице на Актьора":

Ралица Ковачева - Бежан
Актрисата започва като асистент на проф. Елисавета Сотирова. През 2008 г. защитава докторат на тема "Гласът като средство на драматичното". Автор е на книгата "Тайният свят на човешкия глас". В момента преподава сценична реч и правоговор в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" като асистент на проф. Иванка Бенчева.

Освен това Ралица Ковачева усилено се занимава с музика. Освен своите солови изяви, актрисата пее в групи ("Mery Lu Band" и "К2"), развива джаз и поп-проекти с различни музиканти.
На сцената Ралица Ковачева-Бежан изпя песента "Песен моя, обич моя" по музика на Йосиф Цанков и аранжимент на Калин Жечев и Алекс Нушев.

Георги Вачев
Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност актьорско майсторство за драматичен театър, в класа на проф. Надежда Сейкова и става част от трупата на Пловдивския Драматичен Театър. Увлича се от фотография и получава първия си фотоапарат още на 8 годишна . През 2007 учи магистратура фотография в АМТИИ - Пловдив. Автор е на много изложби, представени у нас и в чужбина.

Обективът му улавя живота в по-нестандартния му план и вероятно затова колегите му актьори обожават да ги снима. Изложбата му "НЯМА ПЕНСИОНИРАНИ АКТЬОРИ" е постижение във фотографското портретно изкуство

Руслан Мъйнов
Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Надежда Сейкова, специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър". Талантът му е толкова ярък, че още със завършването си започва да се изявява на театралната, телевизионната и музикалната сцена и прави запомнящи се участия. Бързо се превръща в един от най-успешни актьори-комици в България. 

Притежава изключителен теноров глас, който в комбинация с артистичния му талант е обещание за великолепно преживяване. Автор е на текстовете и музиката на много свои песни. Има няколко издадени албума. Носител на множество престижни награди.
На церемонията Руслайн Мъйнов представи таланта си на певец с "Обич облечи" по негова музика и текст, аранжимент: Светозар Заров.

Даниела Викторова
Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорско майсторство за куклен театър" в класа на проф. Боньо Лунгов. След завършването си работи 3 години в Русенския драматичен театър, след което става част от трупата на ДТ "Стоян Бъчваров" - Варна.
Другото й творческо лице е поезията. Своите първи стъпки в словесното поприще прави още в тийнейджърските си години. Автор е на лиричните книги "Среднощен блус" и "Писма без подател". Носител е на първа награда от конкурса за поезия "От заник слънце озарени", Яворови дни - Поморие 2013.

Стефан Вълдобрев
Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" при проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев. 

В началото на 90-те се налага основно със своите песни, които се превръщат в хитове и го правят изключително популярен на българската музикална сцена, носейки му поредица от отличия.
В същото време той проявява траен интерес към театралната и филмова музика. Автор е на партитурите за над 70 спектакъла и 20 игрални и документални филма, които му спечелват признание и професионален престиж.

На церемонията по награждаването Стефан Вълдобрев изпълни "Тази песен не е за любов" по негова музика и текст.

Иван Андонов - носител на Голямата награда "ЛЮБИМЕЦ 13 - ЛЕГЕНДА НА БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР И КИНО" /посмъртно/

Един от най-даровитите ни творци. Артист от висока класа - освен актьор е и режисьор на игрални и анимационни филми. Рисува живопис, занимава се със сценография и приложна графика.

Отначало иска да учи в Художествената академия, но впоследствие следва и завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" при проф. Моис Бениеш. Има повече от 40 главни роли в театъра и около 60 в телевизията. Участвал е в повече от 40 български филма, два унгарски и два немски. Някои от филмите са с наши и международни отличия. Аниматор с 12 филма зад гърба си.

В игралното кино като режисьор е създал 20 късометражни и 19 пълнометражни филма. "Опасен чар", "Дами канят", "Адио Рио", "Вчера", "Вампири, таласъми" завинаги ще останат в сърцата на поколения зрители и днес влизат в графата "златна българска класика".

Като художник Иван Андонов има повече от 30 самостоятелни изложби. Негови платна притежават Националната художествена галерия, Софийската и други градски галерии, както и на частни колекции у нас, в Италия, Германия, Англия, Норвегия, САЩ, Гърция, Турция, Франция, Швейцария, Мексико, Израел, Малта и др.

Наградата бе връчена на съпругата на Иван Андонов Люба Маричкова от зам.-кмета на Димитровград Яшо Минков.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: