Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не изключваме нито един вариант за реализацията на оборудването на АЕЦ "Белене"
Автор: Екип Varna24.bg 16:44 / 26.10.2017Коментари (16)3512
© bTV
Нито един вариант за реализацията на оборудването на АЕЦ "Белене" не се изключва от управляващите. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова.

Нашата страна в момента получава частите за два реактора от Русия, след като арбитражно решение постанови те да бъдат закупени от страната ни. Първоначално се обсъждаха варианти за продажбата им на трета страна, а след това управляващите лансираха друга теза - за частен проект на площадката на АЕЦ "Белене" без договор за изкупуване на произведената енергия и без държавно участие.

"Винаги сме казвали, че за нас е важно това оборудване и ресурсът, който българските данъкоплатци са вложили в този проект, да се използва по възможно най-добрият начин. В стремежа си да реализираме това оборудване по най-добрия за България начин не изключваме нито един вариант", каза обаче Теменужка Петкова днес, цитирана от БГНЕС.

Тя подчерта, че "държавата категорично няма ресурс, за да довърши сама такъв проект", но ще "търсим инвеститор, който заедно с държавата да се опита да реализира това оборудване".

По думите й предстои да бъдат построени конструкции, които ще пазят оборудването, за което преди време бившият енергиен министър Румен Овчаров сигнализира, че се съхранява под открито небе.

Енергийното министерство активно работи за това големите горивни централи да получат дерогация от европейските правила, за да продължат да работят, обяви Павлова.

Тя припомни, че въглищните централи произвеждат 41% от електрическата енергия в България. Документът, приет от Еврокомисията през април тази година, би накарал България и още 7 държави-членки да затворят своите централи, работещи с въглища. Това би означавало рязък ръст на безработицата и огромни загуби.

"Всяка една от тези централи сама за себе си трябва да вземе решение дали ще върви в посока използването на чисти въглищни технологии. Не можем да наложим общо мнение, защото само една от тези централи е собственост на държавата - ТЕЦ "Марица-изток 2", а останалите са частни", посочи Петкова.

Тя отрече слуховете, че между министерствата на енергетиката на България и Русия са водени разговори въглищните централи в Маришкия басейн да преминат на газ.




Още по темата: общо новини по темата: 122
11.10.2023 »
07.10.2023 »
11.07.2023 »
11.07.2023 »
10.07.2023 »
10.07.2023 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
в последно време анонимни червеногъзи тролове се опитват да ни втълпяват повсеместна корупция в унисон с опорната точка на президента потник :) а единствената лъхаща на корупция афера тази за грипените и най вече действията на рундю :)
-1
 
 
Белене е проект,който е създаден без икономическа обосновка и разчет дали ще е нужен и ефективен. Затова никой НЕ го желае,като инвеститор.Ако беше смислен проект ,щеше да се напъват да го вземат частни компании и без държавна гаранция.Всеки иска да му е гарантирано ИЗКУПУВАНЕТо на продукцията(ел.енергията).Докато работят 5 и 6 блока на Козлодуй и докато са в сила договорите за американските ТЕЦ в Марица изток...тока от Белене е излишен в енергийния баланс на България.А за износ,капацитета на поисканата от нас енергия е много по малък от 2000 Мвата(колкото са 2 реактора в Белене). По смисленно е 7 реактор в Козлодуй отколкото 2 в Белене.Още повече в Белене няма никаква инфраструктура,която след построяването на реактори ,те да бъдат свързани с ел.преносната система на България.А в Козлодуй има! Истината е,че тези "пачи яйца" в Белене напълниха джобовете на няколко мафиотски енергетически кръга в България и Русия и опорочиха проекта. Ако никой не поиска за СВОЯ сметка да дострои централата и да си търси пазар за енергията,то по добрия вариант е да се продаде оборудването.В най добрия случай се запазва единия реактор и се монтира в Козлодуй ,като 7 ми.
Aнонимен
на 26.10.2017 г.
-1
 
 
Вода гази, жаден ходи... Атомната енергия е най-изгодна и до голяма степен най-екологична, но не - няма да я развиваме! Нищо, че скоро на АЕЦ Козлодуй ще изтече ресурса, а пък си имаме части и място за нова АЕЦ в Белене. Ще плащаме за скъп ток от ТЕЦ и ще гълтаме отровния пушек. Нищо, че ЕС вече не иска ТЕЦ, ние ще се циганим до последно и ще плащаме глоби. Някога спряхме две трети от блоковете на АЕЦ Козлодуй без ЕС да ни притиска особено, но ТЕЦ-овете - не, тях няма да ги пипаме! Ще им купуваме скъпия ток, ще им плащаме за студен енергиен резерв (който практически те не поддържат) и т. н. Защото са частни и собствениците им бутат на когото трябва. Корупцията е абсолютно повсеместна в България.
+3
 
 
Тя подчерта, че "държавата категорично няма ресурс, за да довърши сама такъв проект", но ще "търсим инвеститор, който заедно с държавата да се опита да реализира това оборудване".....Това, надявам се, не трябва да се разбира като - "държавата сама не може да потроши 30 млрд. лева на данъкоплатците, но може да потроши 10-15 млрд., ако някой даде другата половина."
-3
 
 
тези реактори трябва да бъдат унищожени :) да благодарим на червената мафия че нахрани руските олигарси и обрече на бедност българските пенсионери :)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: