Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Митничари с удар срещу алкохолната мафия
Автор: Екип Varna24.bg 14:32 / 31.10.2017Коментари (0)1335
©
1217 литра ракия, 6350 литра спирт и общо 304 950 литра вино и суровина за производството му в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове установиха митнически служители при поредица проверки на данъчни складове и нерегистрирани обекти за производство и складиране на алкохол. 

В периода 23-24.10.2017 г. митническа мобилна група е извършила проверка на производител на алкохолни продукти в района в Софийска област. Проверени са и двата данъчни склада, собственост на едно и също юридическо лице. Установено е некоректно водене на дневниците за складови наличности, като са открити 304 950 литра вино и суровина, които не са отговаряли на наличностите, и представляват съответно липса или излишък. 

В склада, притежаващ лиценз за производство и складиране на етилов алкохол, междинни продукти и вино, е констатирана липса на 1258 литра бяло вино, което е фигурирало в дневника за складовата наличност, но физически не е открито в склада. Във втория склад - за производство и складиране на вина, митническите служители са констатирали липси на други 125 451 литра червено вино, както и са открити 159 615 литра бяло вино и 18 626 литра гроздова мъст, които не са били заведени в дневника, но са се намирали в обекта. От всички от всички съдове, работата по случая продължава, за да се установи на какво се дължат констатираните липси и излишъци.

Разминаването между дневника за складовата наличност и физическите обеми на суровини, като гроздовата мъст, и алкохолни продукти, дори такива с нулева акцизна ставка каквото е виното, крият риск от нерегламентираната им преработка до междинни продукти или етилов алкохол, за които вече се дължи акциз.

Продължават и проверките на Агенция "Митници" по линия на нелегалното производство и разпространение на алкохол. Задържани са над 6000 литра спирт. И в двата случая не са представени документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз по Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/.

На 25.09.2017 г. митнически служители на Митница Пловдив, със съдействието на служители на ОД на МВР Пловдив, извършват проверка в частен имот в село Катуница. В товарното помещение на микробус, паркиран в двора на имота, е открит еднотонен пластмасов съд, пълен с безцветна течност с мирис на етилов алкохол. При измерване на течността с денситометър е установено алкохолно съдържание - 96,4 % vol. Общото количество задържан алкохол е 1000 литра. Алкохолът е иззет и са взети проби за лабораторен анализ. Задържан е и товарния микробус, послужил като средство за извършване на нарушението. По случая ще бъде образувано административнонаказателно производство. 

5350 литра са задържани при проверка на митница Столична, също на 25.10.2017 г., в района на Радомир. 1175 литра от общото количество са открити в депо в частен имот, а останалите 4150 литра в товарен автомобил. При проверката, осъществена със съдействието на органите на МВР, са открити и 84 240 къса /4212 кутии/ цигари, без бандерол за платен акциз в Република България.

1217 л. ракия са задържани от митническите служители, в периода 24-27.10.2017 г., при поредица от проверки из цялата страна, включително такива свързани с регистрирани, дерегистрирани и нелегални "казани". 

На 27.10.2017 г., две митнически мобилни групи, с участието на ОД на МВР - сектор "Икономическа полиция", извършват проверка в град Бяла Черква, общ. Павликени. В мазето на частен имот митническите и полицейските служители са установили, че се съхраняват общо 311 литра течност с мирис на етилов алкохол и с алкохолно съдържание 47 % vol, разпределени в ПВЦ туби с вместимост от 5 до 19 литра. 

На 25.10.2017 г., при проверка в частен имот в град Септември митнически служители от митническа мобилна група откриват под навес на къща 444 литра течност с мирис на етилов алкохол. Алкохолът е разпределен в съдове с различна вместимост - 16 туби от по 11 литра и 2 бидона. 

При друга проверка на митническа мобилна група, на 24.10.2017 г., в гараж под жилищен блок в Димитровград, е установено, че лицето, ползващо помещението, съхранява там три броя ПВЦ бидони, всеки с вместимост 120 л. Общо количество на открития алкохол е 259 литра течност с мирис на ракия. Установен е и един ПВЦ съд с вместимост от 25 литра, съдържащ спирт. В хода на контролните действия е установено, че същото лице е собственик и управител на регистриран специализиран малък обект за дестилация, разположен в близко до града село.

На 26.10.2017 г., митническа мобилна група извършва проверка на имот, разположен на територията на бившето ТКЗС, в село в община Гоце Делчев. На територията на имота се намирал и специализиран малък обект за дестилация, с прекратена през миналата година регистрация. Към момента на проверката митическите служители установили, че в обекта се изварява етилов алкохол, в резултат на което са произведен 120 литра, налети в два бидона от по 60 литра. В хода на контролните действия служителите открили още ПВЦ съдове с етилов алкохол, с общо количество около 80 литра, вероятно произведени при предишни изварявания в съоръжението. Общото количество на задържания алкохол е 200 литра.

При друг случай, на 25.10.2017 г., служители на Митница Пловдив извършват проверка в двуетажна къща с двор, намираща се в Пловдив. Установено е, че в едно от помещенията е изградено съоръжение за дестилиране и по време на проверката е в работен режим. Митническите инспектори са иззели изварените, в момента, около 3 литра етилов алкохол, с алкохолно съдържание 50% vol, както и съоръжението за дестилиране.

При всички случаи на задържана ракия, в рамките на проверките не са представени документи по Закона за акцизите и данъчните складове. Взети са проби и са образувани административнонаказателни производства.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: