Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриха паметна плоча на варненски будители
Автор: Екип Varna24.bg 13:52 / 01.11.2017Коментари (0)2339
©
Паметна плоча с имената на именити варненци бе открита днес от кмета Иван Портних и скулптора Валентин Иванов в двора на Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил".

"Днес, навръх Празника на народните будители, сме се събрали, за да почетем делата и припомним имената на онези наши съграждани, който създадоха едни от първите български културни институции в града. 

Тази плоча е част от инициативата на Община Варна за възраждане на историческата памет на град ни. Вярвам, че така децата ни ще познават по-добре своето родно място и ще имат заслужено самочувствие на варненци, имащи привилегията да бъдат родени и да живеят във Варна - град с уникална култура и история! Благодаря за подкрепата на митрополит Йоан, на настоятелството на храма, на скулптора Венелин Иванов, на обществения експертен съвет по естетизация на градската среда, който координира изработването на паметната плоча", каза кметът Иван Портних

Заупокойна молитва в памет на варненските възрожденци отслужи иконом Василий Шаган -р ъководител на Духовно-просветния център "Св. Арахангел Михаил". На тържеството присъстваха областният управител Стоян Пасев, Коста Базитов, зам.-кмет, Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие", районни кметове, много граждани.

"На 11 май 1860 г. група български стопански дейци основават Българската училищна община във Варна, сред които братята Сава и Никола Георгиевич, Господин и Стоячо хаджи Иванови, хаджи Стамат Сидеров, Рали хаджи Мавридов, Константин Тюлев, Христо Попович, Христо Груев. Основна цел на сдружението е откриване на българско училище във Варна. Тази цел е постигат съвсем скоро и на 12 август 1860 г. е открито първото българско училище в града. Амбициите на местните ни възрожденци обаче не се изчерпват до тук. Те ясно си дават сметка, че за пълноценното развитие на българската просвета в града е необходима самостоятелна сграда. През 1861 г. Сава Георгиевич закупува имот и го подарява на Варненската община. 

След кампания за събиране на средства училището получава своя самостоятелна сграда (дн. храм "Св. Архангел Михаил"), която е тържествено открита на 25 юли 1862 г.", разказа Колю Хубенов, уредник в Музея на Възраждането. Резултат от активната работа на обществениците е преобразуването на първия етаж на училищната сграда в храм, тържествено осветен на 14 февруари 1865 г. , откриване на първото българско читалище в града - "Възрождение", на ученическо дружество "Просвещение" . Създадено е самостоятелно девическо училище (1866 г.), както и различни търговски сдружения - първата българска банка "Звезда" (1863 г.), търговско дружество "Румели" (1868 г.), "Българското братско търговско дружество" (1868 г.) и др.

Час по-рано Варна почете Деня на будителите пред паметника на Отец Паисий в Морската градина. Празничен молебен отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия. Венци и цветя в знак на признателност бяха положени от кмета на Варна Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, председателя на ОбС Тодор Балабанов, представители на Генералното консулство на Руската федерация във Варна, от ОД на МВР, Военноморските сили на Република България, районните администрации, политически партии, много училища, образователни и културни организации.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: