Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разкриват туристически инспекторат във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:34 / 03.11.2017Коментари (0)1979
©
Предстои да се създаде звено за контрол или туристически инспекторат към Министерството на туризма, като специфичните контролни правомощия, които до момента се осъществяват от Комисията за защита на потребителите (КЗП), ще се прехвърлят към министерството. Това заяви в Боровец министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работна среща с представители на контролните институции, местната власт и бизнеса за подготовката на зимния сезон.

Тя подчерта, че съвместните проверки с КЗП ще продължат. Всичко, свързано с потребителските права, ще се запази в обхвата на КЗП съобразно Закона за защита на потребителите, подчерта министърът. Тя съобщи, че се предвижда инспекторът да има 6 регионални структури, като едната ще е в Боровец. Идеята е тези структури да бъдат също в Банско, Пампорово, Варна, Добрич и Бургас, за да се обхванат големите зимни и черноморски курорти.

Министър Ангелкова акцентира още, че сред основните приоритети на правителството е намаляване на административната тежест, а за туризма е и транспонирането на Евродирективата за пакетните пътувания. Те също са включени в първия проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма (ЗИД на ЗТ), който предстои да се внесе в Народното събрание до края на ноември. Министърът посочи, че целта е да се създаде нормативна основа, за да се промени наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване. Така ще намалим нужните документи и голяма част от тях ще набавяме по служебен път. Някои изисквания за отделни категории места за настаняване ще бъдат промени или ще отпаднат, за да се съобразим с тенденциите. Това обаче няма да се отрази в никакъв случай на качеството на услугите, категорична бе министър Ангелкова. Тя изрази надежда, че законопроектът ще мине ускорено в Народното събрание, за да може звеното за контрол да задейства най-късно през април.

В началото на зимния сезон съвместните проверки с КЗП ще започнат, за да се инспектират отново ски пистите съобразно наредбата за информационната им обезпеченост. Ще се проследи дали се спазва категоризацията на пистите и дали те имат нужните информационни знаци. Работата на ски патрулите също се регламентира по тази наредба. Преди всичко трябва да се гарантира високото качество на туристическата услуга и на първо място сигурността на туристите, каза още министър Ангелкова.

Тя припомни добрите резултати от миналата зима, когато бе отбелязан 19,6% ръст в чуждестранните посещения. Тогава над 1,4 млн. чужди туристи пребиваваха в страната. Радостно е, че Боровец се утвърждава като целогодишен курорт и от януари до август тази година тук са отседнали над 100 хил. души, а реализираните нощувки за този период са над 380 хил. Само за лятото - от юни до август, са регистрирани 2% повече посещения в сравнение със същия период на рекордната 2016 г., обобщи министър Ангелкова.

В срещата за готовността за сезона в Боровец участваха кметът на Самоков Владимир Георгиев, председателят на КЗП Димитър Маргаритов, представители на МВР, на Българската агенция по безопасност на храните, "Пожарна безопасност и защита на населението", Агенция "Пътна инфраструктура", БЧК и др.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: