Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Жилищата във варненския квартал “Младост" поскъпват
Автор: Екип Varna24.bg 10:42 / 07.11.2017Коментари (0)1523
©
Ръст на имотните сделки е отчетен във Варна през последните месеци. На какво се дължи това покачване и има ли отношение към понижаването на лихвите на кредитите у нас? Отговори на въпросите дава Калоян Балинов, собственик и управител на една от големите агенции в града, в сутрешния блок на тв "Черно море".

"Два пъти повече сделки с недвижими имоти са отчетени през второто тримесечие на тази година спрямо първото", посочи експертът, като уточни, че пазарът се е активирал през месеците април, май, юни и юли. Отчетите сочат, че отминалото лято е било много силно за българския пазар, а това в голяма степен се дължи и на ниските лихви. "Депозитите не носят вече голяма доходност и все повече клиенти прибягват до закупуването на имот с цел инвестиция. Някои от купувачите в рамките на 2 до 5 години го продават, докато още е ново строителство", отбеляза Балинов.

Друг мотиватор на сделките на пазара според него е преориентацията на купувачите от старо към ново строителство. "Все повече клиенти предпочитат новото строителство, при което се влагат качествени материали, като трябва да се отбележи, че дограмата е от 5- до 7-камерна, изолацията по закон е от 8 до 10 см, докато допреди 10 г. липсваха тези изисквания. В последните 5 г. качеството е най-доброто, което е било до момента", твърди експертът.

"Около 80% от жилищния фонд в града е старо строителство и когато не са добре поддържани общите части и самите апартаменти, те не са обект на предпочитания от страна на наемателите. Клиентите нямат желание да влязат в старо жилище. Това довежда и до нарастване на броя на незаетите апартаменти. Наблюдава се, че все повече са и студентите, които желаят да наемат ново жилище", допълни Балинов.

Статистиката сочи, че най-много се търсят двустайни жилища в рамките на 25 000 до 36 000 евро, както и тристайни апартаменти от 45 000 до 60 000 евро.

"Това са най-компактните жилища, които се продават лесно. Едно старо панелно жилище струва далеч по-малко от едно ново строителство, но пък има нужда от ремонт, който ще го изравни като стойност във времето", смята Калоян Балинов.

Относно ценовото разделение на имотите във Варна по райони, експертът уточни, че в район "Младост" има повишение на цените както при новото, така и при старото строителство вследствие развитието на района. Особено покрай големи търговски обекти, детски градини, супермаркети и главни артерии.

Цените от 500-550 евро на квадрат за крайните квартали, като "Владислав Варненчик" и "Аспарухово", стигат до 2500 - 3000 евро в други части на града.

"От страна на чужди инвеститори е отчетен спад от 50% на национално равнище, като Варна може да подели този резултат", поясни Балинов, като добави, че няма повишено търсене.

Според него българите вече са се ориентирали и към предпочитания да живеят в комплекси от затворен тип с басейн, градина, охрана, детски площадки и паркинг. "Това е подредено организирано пространство и за удоволствието да живеят в такъв комплекс собствениците плащат допълнително от 50 до 100 лв. на месец, но оправдано", отбеляза експертът.

Руснаците остават на пазара, въпреки че не са толкова активни. Присъстват още украинци, англичани и германци, които също движат имотния пазар във Варна, уточни Балинов.

Относно продажбите на апартаменти на зелено според него рискове няма, защото в момента на пазара са останали само сериозните фирми, а купувачите от своя страна задават повече въпроси и правят повече проверки при закупуване на имот.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: