Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Македония ще прави ревизия на учебниците си по история
Автор: Екип Varna24.bg 08:43 / 08.11.2017Коментари (13)1259
©
Македония има намерение да направи ревизия на учебниците си по история, за да съхрани постигнатите добри отношения със съседите си. За тази цел Скопие смята да премахне внушението за "български фашистки окупатори". Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред черногорската медия АнтенаМ, цитирана от осведомителните агенции.

"Македония е малка държава и истината е, че можем да вървим напред само с приятели. От 10 години се караме с всичките ни съседи и е добре човек да се запита всичките ни съседи ли не са прави или има някакъв друг проблем, нещо от нас проблем", заяви Заев. 

"България ни е съюзник по пътя съм ЕС. България е председател на ЕС от 1 януари и България иска по време на това председателство Македония да получи дата за преговори", допълни той. Заев коментира, че Македония ще направи исторически компромиси и с България, и с Гърция. 

"Като казваме "ревизия", трябва да гледаме на това преди всичко като запазване на приятелството, да не използваме думи като "неприятел". Такъв например е случаят с България - там (в учебниците, бел.ред.) стои "български фашистки окупатор" от Втората световна война. Може да бъде само "фашистки окупатор" и да пазим приятелството", заяви той. "Същото е и за "Егейска Македония", която те (гърците, бел.ред) наричат "северна Гърция". ОК. Това е част от Европа. Да внимаваме с тези неща и думите, които употребяваме", допълни той. Заев де факто обяви, че правителството му ще търси ново име на Македония, за да бъде решен спорът с Гърция. Това негово изказване предизвика бурни реакции в Скопие. 

"Много важно е това обаче, че имаме проблем с името. Много е важно да се фокусираме върху проблема, който Гърция има с нашето конституционно име. Вярвам, че ще намерим ново име и начин, по който да го употребяваме. За мен е важно да намерим решение на спора за името", заяви той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Братя "македонци", я погледнете етнографската карта на Европа, издадена през 1918 г. в Лозана, Швейцария, за да ви стане ясно, че няма никакви македонци в земите от Ниш до Цариград, от Охрид до Тулча, от Дунав до Бяло море и от Шар планина до Черно море, а само и само българи! Моят баща е бил учител във възвърнатите български земи във Вардарска Македония от 1941 до 1944 г. и се е радвал на любовта на българите, бленували за освобождение от сръбската политика на сърбизация на българите... Но след това Тито, Сталин и Димитров създадоха "македонска" народност, "македонски" език и Македонска народна република в състава на Югославия и изгониха "българските фашистки окупатори" от изконните български земи с българите, наследници на Аспаруховия брат Кубер, синове на хан Кубрат
Aнонимен
на 08.11.2017 г.
+1
 
 
Само дето не става дума за исторически компромиси, г-н Заев, а за историческата истина. Няма лошо да приемете факта, че Македонската държава е създадена с декрет на Коминтерна през 1944. До тогава в историята се говори за областта Македония, която е била поделяна, анексирана, завладявана от съседните държави Гърция, Кралство Югославия и Царство България. Колкото до "българския фашистки окупатор" - дали правите разлика какво се е случило с Вардарска и Егейска Макединия, присъединени към България през 1941 и западна Вардарска Макединия (Гостивар, Тетово и пр.) присъединени към Албания и под италианска окупация. Пише ли в историята ви за терора над населението там на религиозен принцип и дали говорите за "италианския фашистки окупатор"? Историята не търпи компромиси, г-н Заев, истината за случилото се единствено има значение. Един народ трябва с достойнсво да приема историческите факти, независимо дали са повод за гордост или разкаяние. Никой не е само в бяло.
0
 
 
Нова Македония! И в учебниците да пише войската от майка България :),която в Охрид и Струга е посрещана с хляб и сол!
Aнонимен
на 08.11.2017 г.
+2
 
 
Сега сетиха,белким ги вкарат "фашистките окупатори"в Европата.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: