Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Рибарите от "Френклиман" отказват да освободят лодкостоянката доброволно
Автор: Екип Varna24.bg 13:03 / 08.11.2017Коментари (0)2360
©
Рибарите от рибарското селище "Френклиман" край Варна отказват да го напуснат, въпреки че земята, на която то се намира е частна. Частен съдебен изпълнител им е дал срок да освободят терена до 20 декември. Според тях обаче земята е придобита незаконно и правото е на тяхна страна като дългогодишни ползватели.

Въпросът е спорен. Повечето от земите са придобити през 90-те години с решение на поземлената комисия в Аксаково, в чието землище се намират. Инвестиционното намерение на собственика е да укрепи брега и да построи ваканционно селище там. Рибарите пък изтъкват, че те са направили много за укрепването на ивицата покрай лодкостоянката - засадили са дървета и са изградили укрепващи съоръжения. Затова и не искат да напуснат селището.

Рибарите от селището "Френклиман" са категорични, че няма да освободят лодкостоянката доброволно. 

Протестите им срещу опитите на фирмата инвеститор да ограничи достъпа им до местността продължават повече половин година. Те смятат, че имат право над земята, на която се намира селището, като се позовават на Закона за управление на черноморското крайбрежие.

Пейчо Иванов, секретар на лодкостоянката, коментира:" В него изрично е казано, че всички действия на поземлени комисии в зона А, червената зона, на 100 метра отстояние от брега, са неправомерни. Не може хора, които са законно настанени и се явяват трети лица в този имот да бъдат гонени по този жесток начин."

Според Областния управител на Варна Стоян Пасев въпросът е по-сложен. Той признава, че с оглед на действащата сега правна рамка, продажбата на терените в зоната е незаконна. Това обаче не означава, че собственикът им няма права над тях. Още повече, че фирмата има издаден сертификат за инвеститор клас А от министерството на икономиката.

"Тоест всички държавни институции би следвало да съдействат относно съкращаване на сроковете за каквото и да било инвестиционно намерение. Ако направи предписания и си изпълни брегоукрепването, може да си изпълни инвестиционните намерения инвеститора", каза Пасев.

Това, че собственикът не е влязъл във владение на имота си повече от 10 години може да се окаже пречка за намеренията му. Рибарите обаче също не са напълно в правото си.

"Нямат никакви строителни книжа, всеки е сглобил някакви къщи, има и масивни естествено, но са без каквито и да е строителни книжа. Всички лежат на това, че имат едно писмо от Градски народен съвет, което не ги прави собственици на територията, нито ползватели по надлежния ред. Просто са си изкарали партиди с ток и вода навремето.", допълни областният управител.

Според рибарите обаче това, че трайно ползват имота от повече от 30 години дава достатъчно основание да се надяват, че съдът ще се произнесе в тяхна полза.

Във "Френклиман" първоначално живееха 56-има рибари, но постепенно броят им намалява. В селището вече няма течаща вода, защото водопроводът е стар и не може да бъде ремонтиран заради свлачище. От половин година в рибарските бунгала периодично и мистериозно избухват пожари, няколко вече са необитаеми. Въпреки това, рибарите са категорични, че няма да отстъпят и ще защитават лодкостоянката си.

Източник: БНТ









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: