Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В "Света Марина" вече действа уникален за страната томограф
Автор: Екип Varna24.bg 14:46 / 08.11.2017Коментари (0)2068
©
Предлагането на ваучери за медицински прегледи по време на кампании не звучи сериозно и не е красиво. Това коментира в интервю за Дарик проф. Радослав Радев, началник на Клиниката по гръдна хирургия в болница "Света Марина" и председател на Регионалната колегия на Български лекарски съюз във Варна. По думите му през октомври - месецът за безплатни прегледи за рак на гърдата - е имало много реклама, но ползата от нея е била съмнителна.

"Все едно, че е пуснат ваучер за намаление в някой от магазините на големите вериги", коментира специалистът. Той разкри, че през октомври в ръководената от него клиника безплатни прегледи за рак на млечната жлеза са извършени на над 100 жени. При 10 на сто от тях е открита патология.

По думите на специалиста, октомври не е достатъчен за диагностика. Профилактиката на рака на млечната жлеза би трябвало да се осъществява целогодишно и да се поема изцяло от Здравната каса.

Октомври е благодатен месец и за самореклама на доста лекари и структури, които нямат чак толкова големи възможност за всеобхватно диагностициране и лечение на рака на гърдата.

"Ако на едно място ви поставят диагноза, на друго място ви оперират, на трето място ви проведат химиотерапията, на четвърто ви направят лъчетерапията, на пето място ви регистрират и проследяват, представяте ли си какъв ужас е това за пациента", изтъкна гръдният хирург. Той уточни, че в Университетска болница "Света Марина" всичко това се прави в пълен обем на световно ниво. Пациентът не заплаща лечението, като Здравната каса не покрива само имплантите. Според проф. Радев обаче Касата трябва да поеме и този разход на пациентите.

От два месеца в "Света Марина" действа на пълни обороти нова апаратура, която открива карцином и други заболявания. Томографът е уникален за страната, като при него изследването на гърдата е в 3 измерения и няма възможност да се пропуснат детайли.

Няма да е лесна работата на новия здравен министър, убеден е проф. Радев. Според него трябва да се направи така, че парите да служат за здраве, а не да се вземат от здравеопазването, за да има пари за друго, което вече се е случвало.

"В здравеопазването и медицината не винаги сметките излизат. Две и две не винаги е четири. И това е разбираемо. Предполагам, че новият министър, който не е лекар, ще има виждането, че това е точно така", коментира председателят на БЛС за Варна.

"Как мога аз да сравня болка, мъка, страдание, страх от една страна, и от друга страна - стойност. Няма стойност. Народът го е казал: Здравето е безценно", каза още проф. Радев.

Парите за здравеопазване ще бъдат достатъчно тогава, когато стигат за адекватно лечение, каквото българите искат да получават, по примера на англичани, германци и др. На лекарската гилдия у нас обаче е вината, че докато "навън" посрещат с усмивка, тук усмивката на лицето на лекаря и медицинската сестра я няма, призна специалистът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: