Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдебната медиация във Варна вече демонстрира добри резултати
Автор: Екип Varna24.bg 12:32 / 09.11.2017Коментари (0)1734
©
По повод навършването на 2 години от откриването на Центъра по медиация, административните ръководители на Окръжен и Районен съд - Варна Марин Маринов и Ерна Якова - Павлова споделиха на брифинг, че каузата "Съдебна медиация във Варна" вече има поддръжници и демонстрира добри резултати. На срещата с медиите присъства и Мария Бонева - един от активните медиатори към Центъра.

От откриването на центъра има над 100 подадени заявления за медиация. (преобладаващата част от тях са по дела на Районен съд - Варна, към 20% по дела на Окръжен съд - Варна, и по няколко дела на РС - Провадия и РС - Девня). Около 70% от всички подадени заявления за медиация са по граждански дела, а по 15% са съответно тези по търговски дела и по наказателни дела от частен характер (НЧХД). Прави впечатление, че сред гражданските дела, по които се ползват способите на медиацията за разрешаване на спорове, преобладават делата за делби и за договорни отношения между физически лица, както и спорове по семейния кодекс - за развод, за родителски права и издръжка. 

Методът се явява успешен средно при всеки трети случай на медиация. Друго предимство на медиацията, което се потвърди през тези две години от създаването на Центъра, е пестенето на време и по-бързата процедура за решаване на спорове за всяка от страните по дела. Данните сочат, че преобладаващата част от медиациите се решават при средна продължителност от 2 срещи.

Общо за двугодишния период около 10% са несъстоялите се процедури по медиации. Причината за тях е, че едната страна е изразила готовност и е пуснала заявление за медиация, но другата страна е проявила нежелание да се яви - обикновено това се отнася за случаи когато една от страните по дела представлява етажна собственост или т.нар. "дружества-монополисти"). Има и дела, при които след осъществяване на връзка между страните, са постигнати извънсъдебни спогодби и делата са били прекратени или приключили с признаване на иска.

От началото на тази година, от четирите съдилища, са били препратени в Центъра по медиация общо 53 дела. По 38 от заявленията са насрочени медиации, като са проведени 64 медиационни срещи.

По 11 дела не е проведена процедура по медиация, поради нежелание на една от страните; по 4 от делата срещите с координатори и медиатори все още продължават, а има и няколко приключили случаи с признаване, оттегляне или отказ от иска.

През 2017 г.са постигнати 19 споразумения - 1 по дело за делба 1 за развод, 7 по дела за упражняване на родителски права, 5 по облигационни искове (т.е. спорове свързани с изпълнение на договорни отношения), 2 по НЧХД и 3 по дела за домашно насилие.

От фактически проведените медиации в Центъра досега за 2017 г. споразуменията представляват 50%, като размера на материалния интерес за делата, приключили със спогодба е 7090лв.

Припомняме, че услугите в Центъра са безплатни за страните, които имат висящи дела в Районен съд - Варна, Районен съд - Девня, Районен съд - Провадия и Окръжен съд - Варна, а медиаторите в Центъра работят безвъзмездно.

Окръжен и Районен съд - Варна ще отбележат втората годишнина на Центъра с Дни на отворени врати на 16 и 17 ноември. Между 10 и 12 часа координаторите на Центъра ще се срещат с граждани на две места:
Окръжен съд Варна - ет. 4, стая 410
Районен съд Варна - ет.5, стая 2

На 17 ноември в Центъра по медиация ще гостуват студенти-икономисти, които ще се запознаят със симулирани медиационни процедури, след което ще имат възможност да дискутират с магистрат възможностите за прилагане на медиация при разрешаване на имуществени спорове и казуси, свързани с вещно право.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: