Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всяка трета обява за работа у нас с минимална заплата
Автор: Екип Varna24.bg 09:29 / 13.11.2017Коментари (0)1223
© Varna24.bg
Близо 30% от обявите за работа в България предлагат минималната работна заплата за трудово възнаграждение. Столицата продължава да концентрира както огромна част от свободните работни места, или 26,5% от всички, така и обявите, предлагащи високо възнаграждение. Това сочат отворените данни от Агенцията по заетостта (АЗ).

В столицата са едва 18% от работните места за минимално заплащане и 51% от тези предлагащи над 1000 лв. Повече от половината от офертите в София са за над 750 лв. брутно заплащане.

От 90-те общини, за които са налични изчерпателни данни за свободните работни позиции, има 7 в които средното предлагано възнаграждение е равно на минималната заплата - Велики Преслав, Гоце Делчев, Кубрат, Павликени, Руен, Крумовград и Кула, а в още 17 то е под очакваното ниво на минималната заплата от 1 януари 2018 г. - 510 лв.

В много от по-бедните области на страната се наблюдава и изключително нисък дял на работните места, срещу които стои обявено заплащане и работното време.

Възможна причина голяма част от условията за започване на работа да са "скрити" е по-ниско от минималното заплащане или нежелание за разгласяване на реалното такова. Предвид факта, че само след два месеца 42% от предлаганите в момента работни места ще трябва да бъдат коригирани спрямо новата минимална работна заплата, тези проблеми може и да се задълбочат, пише в анализ, направен от "Институт за пазарна икономика" (ИПИ).

Средната брутна заплата по свободните в момента работни места в бюрата по труда възлиза на 669 лв. за 8-часов работен ден. Брутната заплата е нивото на заплащане, което включва дължимите от работника данъци и осигуровки, но не включва осигуровките за сметка на работодателя.

При брутна заплата от 1000 лв. през 2017 г.чистото възнаграждение възлиза на 779,94 лв. Крайните разходи за работодателя са 1184,60 лв., тъй като той е длъжен да внесе част от осигуровките на работника за своя сметка.

В изчисленията се взимат предвид само обяви, които съдържат информация за предлаганото възнаграждение и продължителността на работното време. Към 9 ноември 2017 г. за 56% от офертите, съдържащи 52% от работни места, няма обявено ниво на заплащане или продължителност на работния ден.

Източник: Монитор









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: