Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Пътят на един варненец до Концертгебау“ е концерт-подарък
Автор: Екип Varna24.bg 16:53 / 17.11.2017Коментари (0)2388
©
"Пътят на един варненец до Концертгебау" е концертът, който 28-годишният тромпетист Мирослав Петков ще подари на своите съграждани на 1 декември от 19:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Концертът е подарък, защото организаторите от Дирекция "Култура и духовно развитие" на Община Варна са осигурили безплатен вход за всички. Концертът е част от извънсезонната програма на ММФ "Варненско лято" и от инициативата "Варна - Европейска младежка столица 2017".

Заедно с Мирослав на сцената ще излязат неговите колеги и приятели от джаз подиумите на Европа - пианистът Димитър Бодуров - арт директор на проекта, Михаил Иванов, контрабас, и Борислав Петров, барабани. Ще свирят Струнен оркестър и солисти от НУИ "Добри Христов" с диригент Страцимир Павлов. Концертът ще смеси музика и мултимедийна визия, създадена от Стефан Щерев, в един емоционален разказ за пътуването на младия варненец към европейските сцени. Музикалното пътешествие ще преведе публиката през класическата музика, фолклора и джаза, следвайки автентичната история на един от най-младите тромпетисти със световна кариера.

Мирослав Петков е роден през 1989 г. във Варна. Талантът му е открит още в детска възраст и на 11 години той започва обучението си по тромпет при Иван Илиев в Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна. На 14 години изнася първия си самостоятелен концерт с Варненската филхармония. От най-млада възраст проявява интерес към класическата музика, джаза и фолклора.

След дипломирането си през 2007 г. Мирослав Петков продължава обучението си при световноизвестния педагог Макс Зомерхалдер в Hochschule fur Musik в Детмолд, Германия. Още като студент, в периода 2008 - 2013 г., младият изпълнител печели успех с музикалните си изяви. Признание за това са многото първи награди от международни конкурси за тромпет, сред които Международния конкурс за тромпетисти в Лиекса (Финландия), Международния конкурс Citta di Porcia (Италия), Международния конкурс за духови инструменти Jeju (Южна Корея) и Международния конкурс за тромпет Yamaha в Германия.

На 24 години Петков е вече утвърден солист и концертира с престижни оркестри. Канен е да преподава в майсторски класове на международни фестивали и участва в журито на международни конкурси.

Освен в изпълнението на класическа музика, Петков продължава да изследва възможностите на тромпета и в джаза. Той учи при Oliver Groenewald в Детмолд и свири в различни джаз, фолклорни и кросовър проекти. Редовно участва в музикални фестивали с изявени изпълнители от Балканите и Норвегия. През 2012 г. записва компактдиск с популярната джаз група "D-Jazz". Няколко години Петков e водач на тромпетите в Nationaltheater в Манхайм и редовно концертира като първи тромпетист с водещи оркестри в цяла Европа.

Талантливият български музикант започнa сезон 2016/2017 като първи тромпетист на Кралския оркестър Концертгебау в Амстердам, считан за един от най-реномираните симфонични оркестри в света. Повече за пътя на Мирослав Петков в музиката можете да откриете в сайта му: http://miroslavpetkov.com.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: