Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Липсват надписи на кирилица по магазини и ресторанти във Варна! Съветници: Недопустимо е
Автор: Екип Varna24.bg 11:47 / 21.11.2017Коментари (0)1766
©
Първата сесия за набиране на проектни предложения по фонд "Култура" ще бъде открита на 4 декември 2017 г. Организаторите на фестивали и други прояви ще могат да подават проектите си до 5 януари 2018 г., стана ясно на днешното заседание на ПК "Култура и духовно развитие" към Общински съвет - Варна. Втората сесия е планирана за периода 12 февруари - 12 март 2018 г.

Членовете на комисията одобриха Насоките за кандидатстване по направленията на фонд "Култура" за 2018 г. Общинският фонд ще финансира проекти по четири направления: "Фестивали и конкурси", "Творчески проекти", "Национално и международно сътрудничество" и "Публики". Преимущество ще имат проектите, предвидени да се осъществят през месеците март, април, май, октомври и ноември. С предимство ще са предложенията, които ще се реализират извън централните части на Варна, събитията на открито, както и уличното изкуство. Ориентираните към деца и младежи (като публика, участници и артисти) проекти също ще бъдат с приоритет.

Една от задачите на фонд "Култура" през 2018 г. ще бъде да подпомогне изпълнението на Културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Целите са еднакви и те са: представяне на българската култура и културно наследство като част от европейската и световната култура; утвърждаване на положителния образ на България, като се създаде положителен ефект и върху други сектори, сред които е туризмът; откриване на възможности за активизиране на културното сътрудничество и диалог на европейско равнище.

Съветниците от комисията одобриха и състава на външните експерти към фонд "Култура". Предвид факта, че работата на досегашните специалисти е изключително успешна, бе решено те да продължат да оценяват проекти и през следващия мандат на комисията. В състава на Експертния съвет влизат Симеон Лютаков ("Сценични изкуства"), Кремена Цанкова ("Визуални изкуства"), Росица Тодорова ( "Литература"), арх. Владимир Попов ("Културно-историческо наследство"), Димитър Дермански ("Филмово изкуство") и Страцимир Павлов ("Музика").

Общинският фонд "Култура" се ръководи от Експертен съвет, който се състои от 11 членове. Петима от тях са постоянни, а шестима - временни, с мандат от 1 година. Постоянни членове са председателят на ПК "Култура и духовно развитие" и още двама членове на комисията, председателят на Обществения съвет по култура и директорът на ресорната общинска дирекция.

На днешното заседание бе повдигнат и въпросът за липсата на надписи на кирилица по някои магазини, фирми, ресторанти във Варна. Съветници изказаха мнението си, че е недопустимо да има табели, изписани само на латиница, и настояха да се предприемат действия в защита на българския език и идентичност.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: