Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
3 града в България дишат най-мръсен въздух, в София ситуацията била добра
Автор: Екип Varna24.bg 16:56 / 22.11.2017Коментари (0)2422
© Varna24.bg
Министърът на околната среда и водите Нено Димов взе отношение относно качеството на въздуха у нас. Най-големи проблеми със запрашаването на въздуха имало във Видин Монтана и Горна Оряховица. В София, както и в други големи градове, положението се подобрявало в последните години. Това обяви Димов при представянето на резултати от извънредни изревания на качеството на въздуха в столицата. Европейската комисия осъди България заради неспазване на нормите за чистота на въздуха в почти цялата страна. Правителството се опитва да убеди Брюксел, че предприема мерки за справяне с проблема и на страната трябва да бъде даден срок за изпълнение на изискванията, а не да ѝ се налагат ежедневни глоби за нарушението.

Екоминистерството е замервало замърсяването на въздуха в периода 13-20 ноември в кварталите "Студентски град", "Бояна" и "Младост", както и на натоварения бул. "Александър Стамболийски". Показателите са следени от подвижни станции на Изпълнителната агенция по околна среда, която иначе замерва нивата на замърсителите в столицата през цялата година, но със стационарни станции. За времето на извънредните замервания превишение до 2 пъти на концентрацията на фини прахови частици е установено само от станцията в "Бояна" на 17 ноември в часовете от 17 до 23. В този квартал отоплението е основно на твърдо гориво. В двата квартала на парно - "Младост" и "Студентски град", както и на бул. "Ал. Стамболийски", основните замърсители били в норма. "Това показва, че основният замърсител е бил битовото отопление с твърдо гориво, което потвърждава нашите наблюдения", каза министърът.

Димов отново повтори тезата си, че данни от станциите в София показват подобряване на качеството на въздуха през 2016 г. в сравнение с 2014 г. За миналата година само в една постоянна станция имало превишение на средногодишните норми за прах. "В броя на дневните превишения също се вижда много ясно понижаване на замърсяването в София", каза още Нено Димов. По повод сигнали за случаи на нерегламентирано изгаряне на отпадъци в някои софийски квартали, министър Димов съобщи, че е разговарял със столичния кмет Йорданка Фандъкова за предприемане на строги мерки. 

Той бе категоричен, че нерегламентираното горене на гуми или дрехи втора употреба е недопустимо. За да се предотврати замърсяването на въздуха от подобни дейности, предстои затягане на контрола от страна на общинските власти. "Ще търсим ефективни решения, разчитаме и на активността на гражданите", заяви министърът. Председателят на общинската екокомисия Лорита Радева (ГЕРБ) пък припомни, че общината ще раздаде 30 печки на пелети на семейства от район "Нови Искър". Целта е да се проследи дали промяната на горивото за отопление води до намаляване на замърсяването на въздуха и в същото време да се насърчат домакинствата да ползват по-екологично гориво. Решението за предоставянето на печките ще бъде взето на заседанието ан общинския съвет в четвъртък.



Още по темата: общо новини по темата: 16
03.01.2024 »
21.01.2023 »
27.01.2022 »
03.06.2021 »
04.02.2021 »
08.09.2020 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: