Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дрон, 37 хил. лв. за светещо въже и елха за 15 хил. лв., или за какво е харчила Варна през 2016 г.
Автор: Екип Varna24.bg 14:42 / 26.11.2017Коментари (4)17558
© Дневник
Този светещ маркуч е струвал на варненските данъкоплатци 37 хил. лв.
За около 200 м светодиодно въже, поставено в автомобилен подлез със същата дължина във Варна, общинската администрация е платила 37 хил. лв. Това е записано в отчета на бюджета и на сметката за средства от Европейския съюз за 2016 г. В същия документ са отразени и други, трудно обясними разходи, като 15 хил. лв. за коледна елха с височина 3.5 м и покупка на дрон от най-високия професионален клас.

Подлезът, за чието "ефектно" осветление през миналата година са били похарчени 37 хил. лв., е с дължина малко над 100 м. В момента върху двете му стени е поставено т.нар. LED въже. За тази цел са използвани около 200 м от него. Проверка в няколко електронни магазина за продажба на осветителни системи показва, че цената на най-скъпите светодиодни въжета за професионални цели се движи между 10 и 50 лв. за метър.

Това означава, че дори при избор на най-скъпия вариант за "ефектно" осветление в подлеза на ул. "Шипка" във Варна (на кръстовището на ул. "Антим Първи" и "Княз Борис I" ) няма как да бъдат похарчени повече от 11 хил. лв. Но според отразеното в отчета платената цена е над три пъти по-висока.


За коледните празници през м.г. община Варна е поръчала две елхи.

Едната от тях е отбелязана в отчета като "синя, 4.5 м" на стойност около 3600 лв. Необяснимо по-скъпа е другата, по-ниска елха.

За дърво, високо 3.5 м, са похарчени над 15 хил. лв.

Справка с офертите в сайтовете на няколко държавни горски стопанства показва, че цените, на които те продават елхи с височина над 3 м, в нито един от случаите не достигат дори 100 лв., при това на дребно. Така излиза, че при директна доставка от произволно избрано горско стопанство на цената, която е платила само за една коледна елха през минала година,

Варна е можела да купи най-малко 150 дръвчета.

Щедър разход си е позволило и общинското предприятие "Спорт за всички". През м.г. то е купило ветроходна лодка "Laser" за малко над 22 хил. лв. На фона на цените, посочени в офертите на производителя, предлагащ този вид плавателни съдове, и този разход изглежда твърде преувеличен. В момента лодка "Laser" от модел 2017 г. (наименованието е според отразеното в доклада на община Варна) може да бъде купена за 5.5 хил. британски паунда. Това означава два пъти по-ниска цена - малко над 12 хил. лв.

Интригуваща е и друга покупка. През 2016 г. администрацията е отчела в бюджетите си придобиване на дълготраен материален актив "летателно устройство Phantom 4". Под тази търговска марка се продава един от най-разпространените модели дронове за професионални цели. За "летателното устройство" са платени около 4 хил. лв., което почти се покрива с пазарните цени. Разходът е направен от перото "Икономически дейности и услуги". Интересните въпроси в този случай са кое от общинските звена има нужда от дрон за професионално заснемане от въздуха, колко често го използва и не е ли по-изгодно да го наема в случаите, в които му е необходим?

Пак за "Икономически дейности и услуги" за миналата година администрацията на кмета Иван Портних (ГЕРБ) е записала и разход за "Консултантски договор за анализ на туристическия пазар в Германия".

За него са платени 18 401 лв.

При положение че в града свои представителства имат всички големи германски туроператорски компании, чиято работа винаги се основава на пазарни анализи, консултантският договор на общината изглежда трудно защитим. Освен това към кмета на Варна от години е сформиран Обществен консултативен съвет по туризъм, в който участници са и голяма част от въпросните големи туроператори.

За рекламните и информацонните цели на туризма през м.г. Варна е купила 4 "киоски" (информационно-рекламни публични дисплеи) за "разпространение на туристически продукти и услуги и реклама в социалните мрежи". За 4 дисплея общината е похарчила

общо 51 600 лв., или около 13 хил. лв. за един.

В момента подобни продукти в България продават няколко компании. На цени около 10 хил. лв. се предлагат интерактивни модели с тъчскрийн. Киоските, разположени в централната пешеходна зона на Варна нямат тези характеристики. На тях се излъчват само кратки рекламни клипове за културни и туристически атракции. Подобни устройства в момента струват между 3 и 7 хил. лв.

Дори и при бърз преглед освен куриозни разходи в отчета на община Варна за м.г. могат да бъдат открити и неточности, недопустими за документ с такава важност.

Така например в него е записано, че варненското училище "Стефан Караджа" си е купило лаптоп на стойност 11 869 лв., училището "П. Р. Славейков" - таблет за 6234 лв., а детската градина "Иглика" - "мултифункционално устройство" (копирна машина, скенер и принтер, бел. ред.) за 6580 лв.

Офертните цени, на които в момента се предлагат лаптопи, показват, че на цена 11 869 лв. може да бъде купена преносима геймърска машина с течно охлаждане, всички допълнителни екстри и дори специална кутия. След разговор с директора на училище "Стефан Караджа" обаче се оказа, че посочената в общинския отчет цена е за 12, а не за 1 лаптоп.

За цена, близка до 6200 лв., в момента в България може да бъде купен най-скъпият таблет на пазара. Той е с 20-инчов дисплей, предназначен за рисуване и резолюция 4К. Разходът е направен от училище "П. Р. Славейков", когато негов директор е била Таня Петрова. След извънредните избори през пролетта на т.г. тя е вече депутат от ГЕРБ. През пресцентъра на партията си във Варна Петрова отговори, че не си спомня за какво точно става дума, но най-вероятно посочената цена е за няколко, а не само за един таблет.

"Мултифункционалното устройство" (копирна машина, скенер и принтер) за 6580 лв., записано в общинския отчет като разход на детска градина "Иглика", също се оказа нещо друго. Според нейния директор става дума за няколко мултимедийни проектора, като допълнително оборудване към интерактивни черни дъски.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Има ли до сега украса от обесени с главата надолу политици и държавници, вместо коледна украса? Тогава какво искате!?
0
 
 
На данъкоплатеца всичко му излиза стократно по -скъпо....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: