Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Почетен знак на кмета за оперния режисьор Кузман Попов
Автор: Екип Varna24.bg 17:18 / 12.12.2017Коментари (0)1850
©
Кметът на Варна Иван Портних удостои с почетен знак с лента Кузман Попов, главен режисьор на Театрално-музикалния продуцентски център (ТМПЦ) по случай неговия 75-годишен юбилей и 50 години творческа дейност. На тържеството присъстваха директорът на ТМПЦ - Варна Даниела Димова, директорът на дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна Антония Йовчева, много колеги и приятели на режисьора.

В творческата биография на Кузман Попов фигурират реализациите на 10 драматични и над 100 оперни произведения, а също така и значителен брой музикални предавания в Българската национална телевизия. С негови постановки на оперите "Симоне Боканегра", "Бал с маски", "Тоска", "Отело", "Травиата", "Макбет", "Аида" и др., Варненската опера успешно е участвала в националните прегледи на оперното и балетно изкуство, където нееднократно печели награди, в международни музикални фестивали. Кузман Попов е постановчик на операта "Травиата" специално за откриването на новия Оперен театър в Кайро, където поставя още "Трубадур" и "Бохеми". През 1997 год. режисьорът гостува заедно с Пловдивската опера на сцената на Deutsche Oper в Берлин с постановки на оперите "Княз Игор" и "Ернани", а през 1998 год. в сътрудничество с известния сценограф Александър Василев поставя "Кармен" на сцената на Националната опера в Анкара. Кузман Попов е реализирал свои постановки в България, Турция, Египет, Гърция, Башкирия, Македония и др. За цялостното си творчество и принос в музикално-сценичното изкуство на България е удостоен двукратно с награда "Варна".

"За мен е изключителна чест и удоволствие да Ви поздравя с двойния празник. Благодаря Ви, че когато сте имали професионален избор, сте избрали България и Варна! Защото, благодарение на Вашата активна творческа дейност, варненската опера има своите многобройни почитатели не само в страната, но и в чужбина. Желая Ви здраве и още дълги години творческа дейност с екипа на Театрално-музикалния продуцентски център", заяви кметът на Варна Иван Портних.

"Изключително съм трогнат и поласкан от този жест. Развълнувам съм, че толкова много хора почетоха това тържество, за мен това значи много. Причината да дойда във Варна бе проф. Парашкев Хаджиев - човекът, който повярва, че мога да бъда главен режисьор във варненската опера. Щастлив съм, че го послушах", заяви Кузман Попов, като благодари на директора Даниела Димова и на целия екип. Изненада за рожденика бяха подготвили колегите му, които го поздравиха акапелно с "На многая лета".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: