Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
С 10% са нараснали приходите от туризъм през лятото по Черноморието
Автор: Екип Varna24.bg 08:55 / 13.12.2017Коментари (0)1339
© Varna24.bg
С 10% са нараснали приходите от туризъм по Черноморието през летния сезон на 2017-а спрямо 2016 г. Това съобщи Стоян Маринов от Варненската туристическа камара за ТВ "Черно море". 

За периода от 1 май до 30 септември хотелиерите са работили с около 200 000 легла, което е с 5% повече спрямо миналата година. Броят на пренощувалите лица е нараснал с 4%, а броят на реализираните нощувки е по-висок с 3%. "Анализът на данните показва, че сме реализирали повече приходи от един турист и от една нощувка, тъй като хотелиерите са постигнали по-добри ценови равнища през 2017-а. Въпреки това не смятам, че можем да говорим за това, че се е сменила категорията на туристите, които посещават нашето Черноморие, и вече идват по-платежоспособни. Просто бизнесът е успял максимално добре да се възползва от благоприятната конюнктура, за да продава продукта си на по-висока цена", каза още Стоян Маринов.

Експертът отчете и една не особено позитивна тенденция - съкращава се престоят на гостите, които избират ваканция по Черноморието. Това става ясно от факта, че броят на пренощувалите лица нараства с по-висок темп, отколкото броят на реализираните нощувки. Тази тенденция е устойчива през последните години. "Ако сравним данните от летния туристически сезон през 2017-а с този от 2000 г., ще видим, че престоят на българските туристи е съкратен от 6 нощувки на 5, на чуждестранните - от 9 на 6", отбеляза Стоян Маринов. Една от причините за тази тенденция е, че сред чуждестранните туристи нараства делът на румънците, които обикновено идват с автомобили и престоят им е по-кратък. Друг фактор, който оказва влияние, е увеличеният брой на полетите от различни части на Европа с нискобюджетни авиокомпании, които също водят по-голям брой неорганизирани туристи, а те по правило реализират по-кратък престой. Влияние оказва и глобалната тенденция хората да почиват по-често през годината, но за по-кратко време.

"Увеличаването на числеността на туристите, но намаляването на броя на нощувките, които те реализират, в известна степен затруднява бизнеса, тъй като изисква по-голяма адаптивност, защото по-често трябва да се съобразява с вкуса и потребностите на нови и различни гости", коментира Стоян Маринов.

И през тази година сред чуждестранните туристи, летували по родното Черноморие, най-голям е делът на гостите от Германия - 21%. Те са реализирали с 4% повече нощувки в сравнение с миналата година. На следващите места с дял от по 10% са туристите от Русия, Румъния и Полша. По-малко от 10% са били гостите от Израел, Чехия, Украйна и др. Въпреки добрия относителен дял, регистрираме спад с 13% на реализираните нощувки от руски туристи. Една от причините е, че много от тях са закупили ваканционни имоти у нас, които използват през летните месеци, а другата е, че Турция през 2017-а започва да възвръща позициите си като предпочитана дестинация и това важи не само за руските, но и за украинските граждани.

"България печели позиции на скандинавския и западноевропейския пазар. Висок е ръстът на реализираните нощувки от граждани на Швеция, Финландия, Нидерландия, Франция, Белгия. За това спомага и доброто представяне на България по изложения през последните години", каза още Стоян Маринов.

Продължаваме да изпитваме затруднения с кадрите в туризма, призна експертът. Около 3200 сезонни служители са били внесени от Украйна и Молдова, които са заели позиции, непривлекателни за българите. Същевременно около 7000 родни студенти са заминали на бригада в чужбина, като основният им мотив е по-високото заплащане. Въпреки това проф. Маринов отчете като позитивна тенденция, че и у нас заплатите на кадрите в туризма започват да се повишават и това се отнася основно за позиции, свързани с директното общуване с туристи - бармани, сервитьори, рецепционисти. Друга позитивна тенденция, която се наблюдава, е, че нараства броят на хотелите, които осигуряват целогодишна заетост на персонала си, макар и на половин заплата през зимните месеци. "Стремежът на тези, които искат да предлагат качествено обслужване, е да работят с постоянни кадри на ключови позиции, а целогодишната заетост и по-високата заплата са крачки в правилната посока", обобщи Стоян Маринов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: