Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всяко пето дете се е срещало с човек, когото познава от интернет
Автор: Екип Varna24.bg 16:56 / 14.12.2017Коментари (0)1233
©
87% от българските деца използват интернет и този процент всяка година се повишава. Всяко пето дете е имало среща с човек, с когото се е запознало в социалните мрежи. 48% от децата не могат да различат в тази среда дали една информация е истина, или лъжа.

Това стана ясно по време на конференцията на тема "Състоянието на децата в дигиталния свят през 2017 г.", организирана от УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

"Има около 300 млн. деца по света, които нямат интернет и това трябва да се промени, защото сред тях са и деца в неравностойно положение, живеещи сред лишения. Нашата задача е всяко дете по света да има такъв достъп. Но интернетът, освен потенциал, носи и риск от престъпления. Затова е необходимо да повишим информираността на децата и на родителите за това, да ги предпазим от опасностите, които дебнат в дигиталния свят", заяви Мария Хесус Конде, председател на УНИЦЕФ за България.

"Дигиталните технологии са променили света, но те са променили и самите деца", заяви от своя страна Клара Сомарин, специалист "Закрила на детето, експлоатация и насилие" в УНИЦЕФ.

"В Африка над 60% от децата нямат интернет, докато в Европа този процент е 4. Тези числа говорят за маргинализация на определени слоеве от населението, на цели държави и региони, което намалява шансовете им за успех в живота. От друга страна, насилието, сексуалните престъпления и агресията навлязоха и в интернет по начин, сходен с този, който е в самия живот. Никога не е било по-лесно, отколкото сега, в интернет да се стигне до едно дете и да се превърне в жертва", каза още Сомарин.

Видовете рискове за децата в интернет са сексуално изнудване и съблазняване, стават жертви на нападение на връстници, кибертормоз. Често децата сами се подлагат на риск, давайки ненужна информация.

Младите хора на възраст 15-24 години са най-свързаната възрастова група. В световен мащаб 71% от тях са онлайн, в сравнение с 48% от общото население. Един на всеки трима интернет потребители в света е дете или подрастващ под 18-годишна възраст. Все повече доказателства сочат, че децата имат достъп до интернет от все по-ранна възраст. В някои държави е вероятно децата на възраст под 15 години да използват интернет, колкото възрастните над 25 години.

Смартфоните подхранват т.нар. култура на спалнята, като онлайн достъпът за много деца става по-личен, по-интимен и по-слабо контролиран. Свързаността може да промени правилата на играта за някои от най-маргинализираните деца в света, като им помогне да реализират своя потенциал и прекъсне междупоколенческите цикли на бедност.

Около 29% от младите хора по света - около 346 милиона души, не са онлайн. Африканските младежи имат най-малък достъп. Децата, които разчитат по-скоро на мобилни телефони, отколкото на компютри, могат да получат не най-добрия онлайн опит, а тези, които не притежават дигитални умения или говорят малцинствени езици, често не могат да намерят съответното онлайн съдържание. Дигиталното разделение също така отразява преобладаващите икономически несъответствия, като увеличава предимствата на децата от по-богатите среди и не осигурява възможности на най-бедните деца. Съществува и дигитална неравнопоставеност между половете. В световен мащаб 12% повече мъже, отколкото жени са използвали интернет през 2017 г. В Индия по-малко от една трета от интернет потребителите са жени.

Източник: Нова тв









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: