Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Решено: Варна ще тегли два нови големи заема
Автор: Екип Varna24.bg 16:03 / 15.12.2017Коментари (1)3903
©
С почти пълно единодушие съветниците от ПК "Финанси и бюджет" дадоха съгласието си за поемане на два общински дълга, с които ще се съфинансират няколко европейски проекта и ще се реализират мащабни инвестиционни обекти от капиталовата програма на Община Варна. 

Средствата ще бъдат вложени в подобряване на градската среда и междублоковите пространства, модернизация на обществения транспорт, въвеждане на Синя зона, развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в к.к. "Златни пясъци". 

За реализацията на най-мащабния за последните десетилетия проект във Варна - новия бул. "Васил Левски", Общината също ще ползва паричен ресурс от финансова или кредитна институция.

Пред членовете на комисията директорът на дирекция "Финанси и бюджет" в Община Варна Стефка Господинова поясни, че е спазен Законът за публичните финанси. Плащанията по дълговете няма да надвишават 15% от собствените приходи и общата изравнителна субсидия за последните три години, увери тя.

Единият кредит е в размер до 10 160 615 евро и ще бъде отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие. Със средствата ще се финансира въвеждането на Синя зона и ще се осигури собственото финансиране на Общината на недопустими разходи, необходими за изпълнението на европроектите "Интегриран градски транспорт - втора фаза" и "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна".

Парите ще бъдат отпуснати на два транша. Първият ще е в размер до 8, 06 млн. евро и ще е със срок на издължаване 12 години. Вторият транш, който ще се ползва за проекта за Синя зона, ще бъде до 2,1 млн. евро и ще е с падеж до 7 години

Поемането на дългосрочен дълг за финансиране на проектите за изграждане на новия бул. "Левски и пробива на бул. "Сливница" също бе сред темите на днешното заседание на комисията. Общината планира да изтегли банков заем до 36 млн. лева, с който да се финансира проектирането и изграждането на светофари по булеварда, авторският и строителният надзор, разходите за отчуждителни процедури за придобиване на земя и сгради. Предвижда се заемът да е със срок на погасяване 10 г., с 3 г. гратисен период за главницата. Съветниците одобриха параметрите за кредита и възложиха на кмета да проведе процедурата за избор на институция, която да осигури необходимото финансиране на проекта.

Членовете на комисията дадоха също съгласието за сключване на договори за кредит с "Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ" на обща стойност 16,8 млн. лева. Това не е кредит в класическия смисъл, тъй като средствата ще бъдат възстановени на Община Варна от управляващите органи на оперативните програми, финансиращи европроектите за градския транспорт, за доизграждането на пречиствателна станция в курорта "Златния пясъци" и за естетизацията на градската среда. "Тези средства са за мостово финансиране на допустими разходи до възстановяването им от управляващите органи", каза Стефка Господинова.

На днешното заседание на комисията бяха гласувани и промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци и цени на услуги на територията на Община Варна. В документа е записано, че 1 март 2018 г. е крайният срок за подаване на декларации за съдове за битови биоразградими отпадъци от кухни и заведения за обществено хранене, които ще се използват през годината. Таксата ще бъде в размер на 6 лева за брой съд - кофа с вместимост 240 литра.

Членовете на ПК "Финанси и бюджет" одобриха и отпускането на над 1,3 млн. лева на МБАЛ "Св. Анна" и СБАЛОЗ "Д-р Марко А. Марков - Варна". Бившата Окръжна болница ще получи от бюджета на Община Варна над 800 хил. лева. С тях лечебното заведение ще ремонтира Родилното отделение и Отделението по неонатология, както и ще купи инструментариум за нуждите на Клиниката по ортопедия и травматология и нов дизел-генератор за аварийно захранване. Решено бе също Онкоболницата да получи 500 хил. лева от местната хазна за закупуване на "Система за визуализация и интеграция на лапароскопска хирургия и високоспециализирана ендоскопска диагностика и терапия".

В края на заседанието съветниците дадоха съгласието 58 700 лева от общинския бюджет да отидат за покриване на натрупани задължения на ДКЦ "Св. Иван Рилски - Аспарухово".

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
АМИ ТАКА Е ,ЩЕ ТЕГЛИТЕ КРЕДИТЕ ,ЩОТ НЯМА КОЙ ДА МИСЛИ ,НЯКОЙ НАПРАВИХА ПЪТЕКА ДО ВАРНА ДА ГРАДЯТ И РУШАТ СЛЕД ТОВА ИЛИ НЯКЪДЕ ПО КАНАЛЕН РЕД ,КАТО НЕ СИ ОТВАРЯТЕ ОЧИТЕ ТАКА ,ОТ МИНИСТЪР ДО МИНИСТЪР И НАДОЛУ ПОДРЕД ИМА ОГРОМНА РАЗЛИКА,ПОСЛЕ ЩЕ МИ УВЕЛИЧАВАТЕ ТАКСИТЕ ДА ПЛАЩАМЕ НИЙ ,ЩО? ЩОТ НЯМА КОЙ ДА МИСЛИ И ГЛЕДА КАКВО Е СТАНАЛО ПРЕД ОЧИТЕ ВИ
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: