Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Гасиха кораб в морето край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:56 / 08.01.2018Коментари (0)1765
© Черно море
Гасене на пожар на кораб, спасяване на пострадал и транспортирането му с хеликоптер бяха част от най-зрелищните демонстрации, с които традиционно започва новата учебна година във военните формирования от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за базиране Варна.

Демонстрациите бяха предхождани от тържествена церемония, пише Черно море. Приветствие към военните моряци отправи командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

Водосвет за здраве и успехи отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска Света Митрополия.

Тържествената церемония приключи с марш на личния състав на формированията от Пункта за базиране.

По време на демонстрацията бяха показани също така предаване на твърди товари и поща по траверсен способ между корвета 13 и 14,подготовка на рейдов миночистач за излизане на море и спускане на апаратура за търсене на мини под вода, както и търсене на предмети под вода от водолази.

"Демонстрациите, които направихме се основават на постигнатото ниво на подготовка на личния състав през 2017-а, което смятам, че е задоволително", обобщи капитан първи ранг Георги Георгиев - командир на Пункт за базиране - Варна.

"Вече втора година е налице положителната тенденция да се повишава броят на дните на море на личния състав на военните формирования. В момента смятам, че е направено максималното с оглед финансовите и материалните ресурси, с които разполагаме", отбеляза и командирът на ВМС на република България контраадмирал Митко Петев. Той допълни, че през 2017-а четири кораба са преминали доков ремонт и декларира, че тази практика ще продължи и през настоящата година. "Забавянето на придобиването на новите патрулни кораби ще наложи да се обърне повече внимание на съществуващата корабна техника, защото се оказва, че ще трябва да ни служи по-дълго от предварително направените разчети. В момента фрегатата "Смели" е на море и прави ходови изпитания за ремонт на двигателя. Един от важните въпроси е какво ще се случи с приоритетните инвестиционни проекти. Това че се не се стигна до подписване на договор за изграждане на многофункционални патрулни кораби не означава, че проектът е прекратен, напротив. Необходимо е да се актуализира както финансовата, така и времевата рамка за изпълнението му. Сумата, която беше заложена като бюджет се оказа недостатъчна, тъй като беше изчислена на база цени от 2015-а година, а оттогава военноморската техника е поскъпнала с 30% поради изключителното търсене на световния пазар. 

В най-кратък срок ще отправим запитване за актуална информация към фирмите, които предлагат корабна техника, за да бъдем точни и конкретни, когато се обърнем с искане към министерския съвет и народното събрание. Винаги сме разчитали на подкрепата и на министъра на отбраната и на военното ръководство в лицето на началника на отбраната, така че съм убеден, че заедно ще извървим пътя по реализиране на проекта до край", каза още Митко Петев. "Флотът го очаква една пълноценна, здрава и хубава 2018-а година", убеден е той.

Командирът на ВМС декларира също, че е повишена готовността на формированията за оказване на подкрепа при преодоляване на евентуална бедствена ситуация поради усложнена зимна обстановка, както и за унищожаване на невзривени боеприпаси, както на море, така и на брега.

През 2018-а предстои участие в 9 международни учения, на някои от които ще сме домакини, както и в 3 мисии на силите на НАТО и ЕС.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: