Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За първи път в България стартира обучение на специализанти по очни болести със симулатори в МУ-Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:23 / 09.01.2018Коментари (0)2250
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В Медицински университет - Варна стартира тридневно обучение със симулатори за диагностика и хирургия в офталмологията. От 2010 година в МУ-Варна се провежда основен курс за офталмолози от цялата страна, но през 2018 това е първото в национален мащаб обучение, при което се използват диагностични и хирургични симулатори. По време на курса с офталмологичните симулатори ще бъдат обучени над 80 човека, съобщи проф. д-р Христина Групчева, зам.-ректор на МУ-Варна и Ръководител на Катедра по Очни и зрителни науки.

Офталмологията е една от най-динамично развиващите се специалности в медицината, което се дължи на факта, че човек получава повече от 90% от информацията от обкръжаващата го среда с очите си и запазването на зрението е едно от най-важните условия за добро качество на живот. Високите технологии, които доминират в офталмологията, изискват и високо ниво на обучение. Катедрата по Очни болести и зрителни науки към Медицински университет - Варна има половинвековна традиция за обучение на различни нива, но един от приоритетите е обучение на младите специалисти и специализанти от цялата страна и Европа. Много са инициативите и обучителните мероприятия, които се организират от Катедрата или се провеждат в партньорство, но безспорно използването на виртуална реалност в обучението е иновация с директна полза.

Единият диагностичен симулатор дава възможност за директна офталмоскопия и с него обучаващите се могат да преминат през целия процес на физикалния преглед в динамична, реалистична среда - пациентът мига, движи очите си и реагира на светлина. Другият симулатор за диагностика осигурява възможност за пълно обучение на изкуството на индиректна офталмоскопия. След създаване на базови умения, виртуални пациенти с патологични промени са на разположение по всяко време.

Обучаващите се могат да се упражняват самостоятелно и толкова често, колкото имат нужда, и всеки виртуален преглед се оценява обективно. Както обучаващият се, така и водещият обучението имат информация за прогреса на уменията и за нуждата от допълнително обучение в определена посока.

Безспорно хитът е симулаторът за хирургия, който има два модула - за катарактална и витреоретинална хирургия. Витреоретиналната е най-тежката очна хирургия - обхваща задния очен сегмент, т.е. най-труднодостъпните области на окото- стъкловидното тяло и ретината. Катарактата е най-често извършваната оперативна интервенция в Световен мащаб. Технологията на тази операция се развива непрекъснато. Това налага не само създаване на хирургически умения, но и непрекъснатото им усъвършенстване. Реалистичните симулации на каратаракта и витреоретинална процедури повишава опита на обучаващи се на всяко ниво, без риск за реален пациент. С хирургичния симулатор са достъпни процедури с различна степен на сложност на обучение, по всяко време - независимо от пациентския поток. Апаратът усъвършенства уменията за вземане на хирургично решение и мануална сръчност чрез широк спектър от хирургически задачи.
В края на всяка обучителна задача, симулаторът представя на обучаващия се подробно резюме за представянето му. Различни параметри, свързани с работата с инструменти и микроскоп, хирургическа ефективност и третиране на тъканите, се записват в обучителната система. Това позволява на обучаващите се да фокусират върху слабостите си и систематично да подобряват своите умения.

Основните предимства на виртуалното обучение са по-малко усложнения при реална вътреочна хирургия, реалистичен опит и добиване на умения, неограничена самостоятелна практика, оценка на компетентността и възможност за онлайн преподаване.

Симулаторите се използват отдавна в авиацията, корабоводенето, управлението на автомобили и в други отрасли. В медицината тяхната популярност нараства особено в последното десетилетие. Това безспорно е бъдещето и колкото по-бързо се адаптираме към него, толкова по-ефективно и безопасно ще бъде обучението в медицината, и в частност в офталмологията.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: