Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Македонски курсанти ще учат за военни лекари в Морското училище
Автор: Пламена Николова 13:26 / 09.01.2018Коментари (1)2447
Бивши и настоящи студенти от
ВВУ "Никола Йонков Вапцаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров" във Варна отбеляза тържествено 137 години от своето създаване, предаде репортер на Varna24.bg.

Празничната програма започна в 11.00 часа пред централния вход на училището с посрещане на бойното знаме и поздравително слово на Началника на ВВМУ. 

"През далечната 1881 г. със заповед на Военното министерство на княжество България в гр. Русе се формира Морско училище, където започва подготовката и обучението на морски кадри, майстори, огняри и машинисти. В новосъздадената структура се утвърждава морската наука и начин на живот. Тогава грамотността на населението на България не надхвърля 10% , но държавата полага грижи да се поставят основите на българското образование и най-вече морското. Следват години на подготовка на кадри за българското речно и морско корабоплаване. Със закон на Народното събрание от 1942 г. училището ни е вече Висше специализирано учебно заведение. Връщаме се към тези паметни години, за да отбележим, че с воля и труд се постигат завоевания. Днес ВВМУ продължава да изпълнява своята мисия да подготвя кадри за ВМС и световния и националния морски сектор, да осигурява изследователската поддръжка за морските сили в страната и морската ни индустрия. В последните години са разработени и въведени 14 нови учебни плана, два от които са за новата ни специалност киберсигурност и новата специализация за медицинско осигуряване на въоръжените сили. Стартирането на обучението на бъдещите военни медици е най-сериозното постижение на училището за отминалата година. То се реализира съвместно с Военномедицинска академия и МУ-Варна. 

Новата специалност военен лекар предизвика международен интерес и делегация от Македония посети училището ни с цел обучение на македонски курсанти при нас. В края на зимния семестър при нас се обучават 302 чуждестранни студенти от 12 държави от Европа, Азия и Африка. През тази седмица започва подготовката на нови десет чуждестранни студента", каза по време на церемонията началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.  

По-късно бяха наградени военнослужещи и цивилни служители и положени цветя пред барелефите в Алеята на преподавателя.

След церемонията бе открити кабинет "Киберсигурност" в катедра "Информационни технологии" и Централата на реконструираната отоплителна система в Училището.

На церемонията присъстваха началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната, зам.-областният управител, зам.-кметът на община Варна и зам.-кметът на Община Бургас, адмирали, старшини и курсанти, представител на Варненска и Великопреславска митрополия. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.01.2018 г.
0
 
 
Морско "училище" е ТКК-то, това е университет!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: