Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще приватизира 8 ателиета в центъра на града като "нежилищни" имоти
Автор: Екип Varna24.bg 09:10 / 17.01.2018Коментари (0)2743
© Дневник
Имотът на ул. "Шейново"
Общинският съвет във Варна е обявил търг с явно наддаване за приватизация на 11 имота. Обявата е публикувана само в Държавен вестник, едно местно печатно издание и не е поместена в сайта на съвета. Според нейното съдържание всички имоти са нежилищни, пише "Дневник".

Бърз преглед на позициите в обявата обаче показва, че осем от единадесетте имота са "ателиета", три от които се намират на различни етажи в жилищния блок на бул. "Цар Освободител" №88. През миналата година той стана известен с това, че в него като "крайно нуждаещ се" във ведомствен апартамент от 110 кв.м срещу наем от 87 лв. месечно се оказа настанен зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев.

Ателиетата са с квадратура 93, 136 и 156 кв.м и начална тръжна цена съответно 81 хил. лв., 115.2 хил. лв. и 118 хил. лв. Други пет ателиета се намират в многоетажна сграда на бул. "Христо Ботев" №18 в идеалния център на Варна. Застроената им площ и са от 47 до 88.5 кв.м, а цените, от които ще започне наддаването - съответно между 47.7 хил. лв. и 68.4 хил. лв.

Справка с цените, на които в момента няколко агенции за недвижими имоти предлагат ателиета в същите райони на Варна, показва, че те се движат между 800 и 1600 евро (1600 - 3200 лв.) на кв.м.

Най-скъпите имоти, които варненският Общински съвет предлага за продажба на търг са 262 кв.м търговска площ в централната част на Варна, 849 кв.м терен заедно с къща с площ 128 кв.м на ул. "Ген. Скобелев", както и част от сграда в местността "Зеленика" с площ 230 кв.м.

Първоначалната тръжна цена на търговската площ, която се намира в непосредствена близост до т.нар. Адвокатска градинка в центъра на Варна, е 107 хил. лв., а наддаването за имота в местността "Зеленика" ще започне от 131.4 хил. лв.

Сред всички позиции в списъка с първоначалната си цена от 738 хил. лв. се откроява къщата с близо декар двор на ул. "Ген. Скобелев". Проверката на място показва, че имотът е занемарен и в момента е негоден за обитаване. Той обаче се намира в гъсто населен район, което най-вероятно го прави привлекателен за ново жилищно строителство.

Крайният срок, в който желаещите да придобият общински имот трябва да подадат документи с цената, която предлагат за него, е 16.30 ч. на 30 януари т.г. В обявата са определени стъпки за наддаването, като най-ниската от тях - 2 хил. лв., е за три от ателиетата на бул. "Христо Ботев", а най-високата - 7 хил. лв., за къщата с терен на ул. "Ген. Скобелев".

За разлика от процедурата, която сега е избрана за приватизация на общинска собственост, само през последните няколко годни местната администрация във Варна е продала чрез спорна процедура, залегнала в наредбите й, над 70 жилищни имота.

В средата на миналата година проверка на "Дневник" показа, че само за две години - 2015 и 2016, община Варна е продала на цени, над три пъти по-ниски от пазарните, 76 апартамента от фонда си за настаняване на граждани с установени жилищни нужди.

Продадените апартаменти се намират основно в кварталите "Владислав Варненчик", "Младост" и "Възраждане". Осемнадесет са в с. "Каменар", където живее голяма ромска общност, а две са в близките до централната част на Варна квартали "Левски" и "Трошево".

Справката показва също, че продадените жилища са с различна квадратура, като най-малките са около 40 кв.м, а най-големите - около 100 кв.м. Средните цени, на които са извършвани сделките, са около 508 лв. на кв.м, или около 254 евро.

В същото време големите агенции за търговия с недвижими имоти във Варна предлагат напълно идентични имоти в същите градски райони на поне три пъти по-високи цени.

Действащият в момента регламент, по който се извършват разпоредителни сделки с общински имоти, позволява продажбите да стават "на цени, не по-ниски от данъчните оценки на имотите". По това правила вероятно сега са определени и изключително ниските първоначалните тръжни цени на почти всички имоти, които предлага за продажба след търг Общинският съвет във Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: