Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Вълчев: Няма да насърчаваме закриването на училища
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 17.01.2018Коментари (0)1765
©
Училищната мрежа достигна лимита на оптимизация и Министерството на образованието и науката няма да насърчава закриването на образователни институции. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с директори, учители и представители на синдикатите от област Хасково. Той поясни, че през 2018 година вече няма да действа национална програма за оптимизация и общините няма да получават стимули за това. Всяко предложение, дошло от градоначалниците, ще бъде обсъждано и ще се търси балансирано решение, увери Красимир Вълчев.

Министърът посочи, че МОН е изготвило списък със защитени училища и детски градини, за да бъдат запазени образователните институции в по-малките населени места. "Въвеждаме финансови механизми, които да компенсират отдалечеността и да може по-лесно да се привличат учители в тях. Ще обмислим възможност да се позволи формирането на маломерни професионални паралелки в тези населени места, за да се насочи интересът на учениците към професионалното образование", каза Красимир Вълчев.

Той добави, че издигането на доверието към професионалното образование е една от големите задачи пред екипа на МОН. "Въведохме и документирахме модела на дуално образование. Започнахме с 50 училища и се надяваме да разширим обхвата. Пуснахме списък с 55 специалности, за които очакваме най-голям недостиг на кадри за пазара на труда в следващите 10 години. Още от есента те ще получат допълнително финансиране за мотивиране на учениците и ръководствата да предлагат прием и през следващите години, подчерта министърът.

По време на срещите в Любимец и Ивайловград министър Красимир Вълчев подчерта, че през следващите месеци предстои много работа по задържането на приобщените с Междуинституционалния механизъм за обхват на ученици. По думите му работата по обход на адресите на необхванатите ученици ще продължи. По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде отворена дискусия за изграждане на система за обмен на информация за движението на децата в рамките на ЕС. Интерес към идеята са проявили държави като Испания и Норвегия.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: