Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Протест и жалба пред Апелативния съд срещу 13-годишна присъда за убийство
Автор: Екип Varna24.bg 12:51 / 19.01.2018Коментари (0)1355
©
Варненският апелативен съд разгледа днес протест на държавното обвинение в Шумен и жалба на гражданския ищец и частен обвинител срещу 13-годишна присъда на Окръжен съд - Шумен (ОС - Шумен) за убийството на 49-годишна жена, извършено преди близо 2 години и половина. В края на август миналата година първата съдебна инстанция в условията на съкратено съдебно следствие е признала Стефан Стефанов за виновен в това, че на неустановена дата в периода 13-15 август 2016 г. в Шумен умишлено умъртвил Галина Дим. и го е осъдил на 13 години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален строг режим. ОС - Шумен е оправдал подсъдимия в това, убийството да е извършено предумишлено. Със същата присъда Стефанов е осъден да заплати на сина на убитата жена 100 000 лева, като обезщетение за претърпени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на извършване на деянието до окончателното изплащане на сумата. Подсъдимият е осъден да заплати и близо 6000 лв. разноски по делото.

Пресслужбата на Апелативен съд - Варна припомня, че сигнал за изчезналата Галина подал синът й от предишен брак. На 21 август 2016 г. при проверка в дома на подсъдимия полицейски служители открили и иззели останки от разчленен труп на жена в напреднал стадий на разложение.

В хода на съдебното следствие пред първата съдебна инстанция, в резултат на назначените експертизи, на анализа на събраните гласни, писмени доказателства и други материали, съдът е посочил, че убийството на 49-годишната Галина е извършено в периода от 13 до 15 август в дома на подсъдимия. Жената е била с пет прободно-порезни наранявания с нож. Два са били смъртоносните удари в областта на шията. Смъртта на Галина настъпила от остра кръвозагуба вследствие на прерязването на магистрални кръвоносни съдове.

След убийството последвали серия от хаотични действия. Подсъдимият намерил спестените от работа в Канада пари на Галина, купил с тях автомобил, с който да превози тялото на жертвата си, но катастрофирал. Същият ден закупил и моторна резачка, за да разчлени тялото на жена си. За тленните останки купил и чували, в които да ги сложи и извози от дома си.

Днес прокурорът от Апелативна прокуратура - Варна не поддържа протеста на колегите си от Шумен. Той намира, че първоинстанционната присъда е основана на сериозен анализ на събраните доказателства, установени и доказани по безспорен начин. Прокурорът припомни, че съжителството между подсъдимия и Галина, които имали дъщеря, бил драматичен от самото начало. Кавгите и побоищата между тях били обичайни. На два пъти жената е посещавала сестра си в Канада и се е завръщала в общия им дом в Шумен. Има доказателства, че въпреки критичното отношение на семейството на пострадалата жена към Стефан, тя не е предприемала действия, за да го напусне окончателно. Заради насилието обаче, упражнявано спрямо нея, с решение на Шуменския районен съд подсъдимият е имал забрана да доближава семейния дом за срок от 18 месеца. Със споразумение е приключило и досъдебно производство за неизпълнение на съдебно решение за защита от домашно насилие.

Прокурорът от Апелативна прокуратура намира, че ОС - Шумен правилно е квалифицирал деянието като умишлено убийство, което обаче не е било предварително подготвяно. Според обвинението, анализът на хаотичните действия на подсъдимия, извършени след убийството също водят до заключението, че липсва предумисъл за деянието.

Адвокатът на Стефанов сподели изводите на прокурора от Апелативна прокуратура и също като обвинението поиска от втората съдебна инстанция да потвърди 13 годишната присъда на ОС - Шумен като справедлива, мотивирана и близка до максималния размер от 15 години, предвиден от закона.

На противното становище е защитата на гражданския ищец и частен обвинител, който твърди, че има достатъчно доказателства за наличието на предумисъл за убийство. Адвокатът на сина на убитата жена настоява делото да се върне на фазата на досъдебното производство, за да бъдат отстранени допуснати тогава процесуални нарушения.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2 месечен срок.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: