Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Девненци възродиха старите обичаи на Бабинден
Автор: Екип Varna24.bg 16:52 / 21.01.2018Коментари (0)2041
©
С много настроение и ентусиазъм девненци от всички населени места на общината отбелязаха Бабинден, който в този край винаги се прави по стар стил на 21 януари. Заразителен хумор, богати трапези, автентични ритуали, песни и танци съпътстваха женския празник през целия ден. 

Самодейците от петте читалища на територията на общината се включиха в пресъздаването на типичните за района традиции и обичаи - поливане на бабата акушерка, прекадяване под полите на жените, кундене, търкаляне на сито, израждане на бебе и други.

Жените от НЧ "Просвета 1900" организираха Бабинден в ресторанта в кв. "Девня 1". В ритуала там се включи пенсионираната акушерка Живка Маринова. Участничките в обреда ѝ поляха ръцете, а акушерката пожела тъй както се плъзга сапунът в дланите ѝ, така да излизат и раждащите се през годината бебета.

Ритуалът продължи с прекадяване с тамян под полите на жените, за да нямат проблеми със зачеването, а след това и с търкаляне на ситото - обичай, с който се гадае какъв ще бъде полът на новороденото. Според поверието, ако ситото падне с отвора нагоре, бебето ще бъде женско, а ако е захлюпено - мъжко.

Заместник-кметът на Община Девня Донка Йорданова дари ритуалното бебе с паричка и пожела на девненци да продължават да тачат все така ревностно народните традиции. На Бабинден в кв. "Девня 1" присъстваха и мъже, което едно време е било немислимо. Ако представител на силния пол се е появил на този празник, жените го събличали и цапали с катран.

Много весело на Бабинден бе и в село Кипра, където самодейките от НЧ "Христо Ботев 1927" изпълниха ритуала "Кундене", който се прави против уроки. "Изкундени" в салона на читалището бяха заместник-кметът Донка Йорданова и секретарят на Община Девня Елка Драгулева. Жените, участващи във възстановките, дариха бабата акушерка с домаше сапун, хавлии и погачи, умиха ѝ ръцете, а тя ги наричаше за здраве и плодородие.

Секретарят на читалището Дияна Найденова влезе в ролята на родилка, а заместник-кметът Донка Йорданова дари бебето с паричка. Празникът продължи с песни, хора́ и богата гощавка в салона на читалището. Специфичното за Бабинден в Кипра е, че всички жени се окичват с фалически гердани, които се правят от морков и два картофа.

С подобен атрибут бе докарана и булката на бабинденския ритуал в квартал "Повеляново", който бе изпълнен от самодейките от НЧ "Съзнание - 1927". Бабинден на територията на общината бе отбелязан подобаващо и в НЧ "Отец Паисий 1928" - кв. "Река Девня", НЧ "Васил Левски 1910" - с. Падина и пенсионерски клуб "Здравец" - кв. "Девня 2".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: