Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Варненско лято" с амбициозна програма за 2018 година
Автор: Екип Varna24.bg 12:47 / 22.01.2018Коментари (0)3352
©
Първият и най-дълголетен български фестивал - Международният музикален фестивал "Варненско лято" започва своята 92-а година с подготовка за реализирането на амбициозна програма. Това стана ясно на среща на неофициалния фестивален съвет, водена от зам.-кмета Коста Базитов, на която присъстваха организатори и партньори на мащабното събитие.

В своето издание 2018 музикалното лято ще разтвори своите рамки не само с традиционните вече 6 модула, а и с жанров пробив дори в Основната програма (24 юни - 5 юли), каза в представянето на ключовите моменти в афиша на фестивала Руми Петрова от организационния екип. За разлика от предишни години, жанровото съдържание на основния модул ще се разшири от класическа музика до джаз, фолкор и музикален театър, за да бъдат представени най-добрите продукции в национален мащаб. На варненска сцена високо ценени у нас и в Европа изпълнители ще музицират заедно със значими световни солисти и диригенти. Сред гостите на фестивала се открояват оперната прима Александрина Пендачанска, Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солисти Теодосий Спасов, кавал и Илиян Илиев, кларинет, Фестивалният оркестър East West, както и водещата българска джаз формация - Биг бенда на БНР, ансамбъл "Драгостин Фолк" за фолклорна хорова музика и духов квинтет "Пилекадоне", варненският оркестър "Симфониета" с диригент проф. Милко Коларов.

Бляскаво откриване очаква меломаните на 24 юни с концерта на Варненската филхармония с гост диригент Пиеро Романо от Италия и солист адмирираното българско сопрано Александрина Пендачанска.

В модула "Академия" (6 юли - 12 юли) предстои едно изключително по замисъла и мащаба си събитие - емблематичният проект на проф. Минчо Минчев "Интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за цигулка и пиано". За пръв път в България в три концертни вечери цветът и славата на българското изпълнителско изкуство по света - десетима цигулари и трима пианисти, ще представят 10-те сонати за цигулка и пиано на Бетовен. Всички артисти ще пристигнат от чужбина специално за проекта. Много от цигуларите са концертмайстори във водещи европейски оркестри като Виенската филхармония. Самата Музикална лятна академия (1-12 юли) ще включи майсторски класове по оперно пеене с именития тенор Емил Иванов и цигулка с проф. Минчо Минчев, с кратки курсове по виола и камерна музика и традиционния вече конкурс на "Фонд цигулките на Минчо Минчев".

Прекрасни концерти ще има и в модула "Лаборатория Варна" - акцентът ще бъде върху варненски творци в колаборация с международно утвърдени артисти. Веско Демирев, пиано, Струнен квартет "Добри Христов", Сибила Константинова, Йозджан Улуджан и Бирсен Улуджан са сред участниците в лабораторията, а големият концерт ще бъде на Филхармония Пионер във формат Балкански младежки оркестър. Ще чуем и съвсем нови имена - препоръчани от артистичния съветник на фестивала проф. Людмил Ангелов млади пианисти.

Кросовър модулът "На границата с класиката" (10 - 12 август) отново ще бъде представен през месец август, когато очакванията на публиката във високия туристически сезон са свързани със свободната музика. Сцените ще са с много лятно настриение - Летния театър, Английския двор на Археологичесикя музей и на самия морски бряг - сцена Ментол. Специално насочени към почитателите на джаза са концертите на Хилда Казасян с Варненската филхармония и на Антони Дончев джаз квинтет с Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев. А от Испания за сцената край брега ще пристигне ансамбъл "Патакс".

От 29 юни - 9 август в модула "Опера, мюзикъл и балет на открито" ще видим 5 премиери, които готви специално за фестивала Варненската опера. Директорът на ТМПЦ Варна Даниела Димова посочи заглавията, всяко едно от които е вдъхновяващо предизвикателство за екипа. Наложилият се през последните години като любим на младата публика формат на мюзикъла това лято ще радва с постановката "Маската на Зоро". Несъмнен фаворит за вниманието на ценителите ще бъде романтичната опера "Летящият холандец" от Вагнер, копродукция с Националната опера в Белград. Ще видим и операта "Джоконда" от Понкиели, копродукция с италианските оперни театри в Модена и Пиаченца, "Аида" от Верди - копродукция с фестивала в Аспендос, Турция - с най-голямата открита антична сцена. Балетната програма ще води "Лебедово езеро" от Чайковски - постановка на Варненската опера с диригент Мартин Георгиев. През есента ще излезе пред публика и премиерата на балета "Снежанка" по мотиви от музика на Чайковски.

Завършващият модул на фестивала "Baroque" - Ренесансова и Барокова музика, обещава срещи с изтъкнати европейски ансамбли за старинна музика, сред които е елегантният италиански ансамбъл "Кавалиери", специализиран в изследването на традициите на музикална Венеция.

Далата отлични резултати извънсезонна програма на ММФ "Варненско лято" и през тази година ще продължи да привлича публика в крилата на туристическия сезон и в съвместни проекти с Международния театрален фестивал "Варненско лято", а и през цялата година, като продължи добрата практика на детските интерактивни концерти "Музикална приказка", които поради огромния интерес вече ще се случват в Зала 1 на ФКЦ.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: