Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Много полезно: Такова практическо обучение не бе провеждано във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:51 / 30.01.2018Коментари (0)2248
©
Практическо обучение по PNF (Проприоцевтивно невромускулно улеснение - ПНУ) при проблеми в походката преминаха специалисти от Дома за медико-социални грижи за деца - Варна. Семинарът бе воден от Марсел Гжебелуш, председател на Международната PNF асоциация. Той се състоя от 26 до 28 януари включително като негов организатор бе PNF терапевтът Стоян Стоянов, а домакин - Домът за медико-социални грижи за деца. От страна на лечебното заведение участие взеха д-р Стелла Цонева, специалист физикална рехабилитация, кинезитерапевтите Вержиния Маркарян, Свилен Стоянов, Ася Христова и Антоанета Димитрова, рехабилитаторите Донка Барусова, Марина Маринова, Валентина Цанева, Биляна Неделчева, Дарина Станева, както и ерготерапевтът Венцислав Николов. До момента подобен практически семинар не бе провеждан във Варна.

"Обучението дава насоки за по-бързото и правилно диагностициране на отклоненията в походката, както и система от техники за тяхното коригиране", обясни Стоян Стоянов. Той разказа, че PNF концепцията датира от годините на Втората световна война, когато е бил един от пиковете на епидемията от полиомиелит. Тогава терапевти са насочили усилията си, за да помагат на пациентите си да са независими от чужди грижи.

"PNF концепцията е подходяща и за деца с детска церебрална парализа, тъй като те също имат проблем със завъртането в хоризонтално положение, ставане до вертикално положение, изправяне и ходене", обясни Марсел Гжебелуш. Той уточни, че както пациентите с неврологични, така и тези с ортопедични заболявания, имат проблеми с моторния контрол. "Основната цел на PNF концепцията е да стимулира достъпа до мускулната функция, нервно-мускулната координация, да се постави пациентът в ситуации, които той може да използва много често в ежедневието си. "Работим на ниво прогресивно-мускулна група, тренираме пациентите в ежедневни дейности като ставане, ходене по равна повърхност или изкачване и слизане по стълби. И при ортопедичните, и при неврологичните проблеми използваме едни и същи стимули. Концентрираме се пациентът да успее да използва своя потенциал по-добре. С подобен вид третиране може да се получи доста добро функционално ниво", коментира Марсел Гжебелуш. Той добави още, че PNF концепцията е много разпространена в Германия и е част от обучението на физиотерапевта.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: