Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Замениха доживотния затвор на убиец във Варна с 30 г. зад решетките
Автор: Екип Varna24.bg 16:24 / 30.01.2018Коментари (0)3277
© Varna24.bg
Петчленен състав на варненския Окръжен съд замени наложеното наказание на Кирил А. "доживотен затвор" с "лишаване от свобода" за срок от 30г., което той изтърпява за убийството на своята майка, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

През ноември 1998г. Окръжен съд - Варна му определя наказание за престъплението "смърт чрез разстрел" по действащия по това време Наказателен кодекс. Тогава 37-годишният мъж е eдин от последните осъдени на смърт във Варна, като преди тази присъда е многократно осъждан и за други "тежки престъпления". След промени в НК и отмяна на смъртното наказание, през февруари 1999г. варненският Апелативен съд изменил наказанието "смърт чрез разстрел" и му определил "доживотен затвор". Към момента 57-годишният мъж е излежал в затвора 20г., 6 месеца и 23 дни.

Като основание за уважаване на молбата на Кирил А., защитата му представи писмени доказателства - удостоверения и сертификати за завършени курсове, изследвания относно риска от вреди по отношение на другите, както и становищата на началника и администрацията на затвора във Варна. В тях се посочва, че за целия 20-годишен период, лишеният от свобода демонстрира добро поведение, проявява самокритичност и осъзнава вредите от правонарушението. От 2003г. няма налагани наказания и 20 пъти е бил награждаван, като се наблюдава траен стремеж да постави живота си на стабилна база, която да не влиза в разрез със закона. В актуалната оценка на риска е записано, че Кирил А. задълбочено е преосмислил поведението си и то следва положителна насока. Становищата на затворническата управа са категорични, че лишеният от свобода се е поправил, превъзпитал и осъзнал извършеното и с участието си в различни трудови, образователни, обучителни, квалификационни дейности, както и в специализирани програми за въздействие, е показал положителна промяна в поведението си.

Съдът, след като разгледа и взе предвид събраните по делото писмени доказателства, както и становищата на административното ръководство на затвора във Варна прие, че са налице материално правните предпоставки за замяна на наказанието "доживотен затвор" с "лишаване от свобода" за срок от 30г., тъй като осъденият е изтърпял не по-малко от 20г., Съдът зачита срока на изтърпяване на наказанието от Кирил А. до момента.

Определението на Окръжен съд - Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд - Варна в седем дневен срок.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: