Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Успешно разработиха проект за унищожение на вредител в Морската градина
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 01.02.2018Коментари (0)2044
© Varna24.bg
За три години Община Варна в партньорство с Българска агенция по безопасност на храните и ОДБХ град Варна, успешно разработват проект за справяне с инвазивния вид Metcalfa pruinosa. Цикадата е нанесла повреди върху редица дървета в Морската градина. Атаката започва през 2016 година, когато на територията на Община Варна е установено нападение от този вредител по дървесни и тревисти видове.

Вредителят произхожда от Северна Америка, като е разпространeн на почти всички континенти. Увеличаването на популацията може да доведе до възникване на огнища, водещи до значителни щети по растителните видове и икономически последици за селското стопанство и туризма.

Повредите са вследствие от храненето на цикадите с растителен сок от растенията, които започват да линеят и се покриват с медна роса и восък.

През 2016 г. в района на Морската градина беше организирана експедиция с участие на специалисти от Българска агенция по безопасност на храните (ЦЛКР и ОДБХ Варна), СУ "Св. Климент Охридски" и Университета "Витербо" - Италия, които установиха повреди от неприятеля върху голям брой дървесни и тревисти видове.

През 2017 година, Община Варна стартира финансирането на пилотен проект за биологична борба с M. pruinosa, извършен с подкрепата и под контрола на специалисти от Областна дирекция по безопасност на храните - Варна.

Проектът е финансиран изцяло от община Варна и включва разпространение на биоагент - вид оса, която унищожава ларвите на цикадата. Паразитоидът Neodrinus typhlocybae е внесен от Северна Америка и успешно редуцира популациите на вредителя. Добри резултати от приложението на този биоагент срещу Metcalfa pruinosa са получени в страни като Франция, Италия, Швейцария, Гърция.

Доказано е, че биологичният метод, при който се използват полезни организми вместо химикали е най-ефективен за контрол на този неприятел. Методът има висока ефективност и продължителност и е подходящ за градски зелени площи.

Биологичния контрол е избран като безопасен и надежден начин за справяне с екзотичните вредители. Нужни са 3-4 години за постигне на равновесие между популациите на вредителя и тези на паразитоида.

Проектът на Община Варна за биологичен контрол има за цел поддържане на много ниски нива на популацията на Metcalfa pruinosa и съвместно съжителство с естествения и "враг". Контролът ще продължи и през следващите години, като периодично ще бъдат обследвани терените и ще бъде проведен мониторинг върху развитието на популациите на биоагента и вредителя. В зависимост от резултатите ще бъде разработен план за конкретни действия.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: