Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
2-годишно момиченце от Варна се нуждае спешно от нашата помощ
Автор: Екип Varna24.bg 08:59 / 02.02.2018Коментари (0)10520
Валя е дете на 2 години и 1 месец от Варна.

Родена една седмица преди термин, след нормално протекла бременност, зорко проследявана поради друго изгубено дете в семейството. 7 фетални морфологии, биохимичен скрининг, назначена амниоцентеза, пренатален ДНК анализ, цитогенетичен анализ - всички възможни препоръчителни и дори, някой би казал, излишни изследвания.

Резултатът - разширени странични вентрикули, установени ехографски на двумесечна възраст във връзка с гърчоподобни пристъпи след повръщане, проследявани до 4 месечна възраст, без динамика. Фатална пауза от 4 месеца.

На 8 месечна възраст при Валя е диагностицирана екстремна вътрешна хидроцефалия, на 9 месечна възраст претърпява мозъчна операция за поставяне на вентрикулоперитонеален шънт в София. Следват няколко месеца на устремно наваксване с някои моторни умения - самостоятелен стабилен седеж, лазене, пълзене, опора на крачетата. Единични срички. Първи крачки, хваната първоначално за ръце, а по-късно и само за една ръка.... А след това дълъг период на застой.

Към момента Валя се бори с прохождането вече почти една година. Упорито, усмихнато, слънчево дете! Междувременно страшните диагнози /присъди/ заваляват една след друга - рядко генетично заболяване (микроделеционен синдром), атаксична детска церебрална парализа, "детето ви няма да проходи". ... Малката Валя, обаче, макар и плаха, нестабилна и залитаща, опроверга вече някои специалисти, защото успя да направи първите си самостоятелни крачки, въпреки, че всичко това се случва много бавно и мъчително.

През това време на упорита борба и проправяне на път в живота си, Валя е редовно проследявана във връзка със състоянието на хидроцефалията след поставянето на шънта.

Още след първата контрола шест месеца след операцията някои специалисти изказват съмнения, че клапата не работи ефективно поради липса на съществена динамика в размера на страничните вентрикули. Същото се случва и 9 месеца след операцията. Както и на контролата след 1 година. Но поради липса на остро изявени клинични симптоми на неработеща клапа и неглижиране състоянието на детето до този момент не се препоръчва корекция.

Разнопосочните мнения на специалистите в България карат семейството да се свърже с някои от най-добрите болници в Европа. След няколко консултации с водещи специалисти в чужбина е изказано мнение за съществуващ проблем с клапата на детето.

Следват поредните образни изследвания и консултация в болница в Турция, където лекарите препоръчват спешна операция за корекция на клапата.

Семейството получава първоначална оферта за оперативно лечение на стойност 16 750 щ.д., но сумата е непосилна за родителите в спешен порядък.

Операцията е насрочена за 15 март и семейството спешно се нуждае от помощ.

Ако желаете и имате възможност да помогнете на малката Валя, можете да го направите тук:

ЦКБ АД
Титуляр: Валентина Благовестова Аргирова
IBAN: BG40 CECB 9790 40H4 6461 00
BIC: CECBBGSF

PayPal: valya_0985@abv.bg

Майката на момиченцето се нуждае и от подкрепа за организирането на благотворителен базар за набирането на средства. Ако имате желание да се включите в организацията и провеждането на базара, можете да се свържете с нея във Фейсбук на страницата "Да подарим надежда на Валя-благотворителен базар". 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: