Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Днес е Месни заговезни, за последно ядем месо
Автор: Екип Varna24.bg 09:11 / 11.02.2018Коментари (0)1859
© Varna24.bg
Православните християни отбелязват днес Месни Заговезни, т.нар. Месопусна неделя - последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът е с плаваща дата. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден и е първият празник, свързан с настъпващата пролет.

Ден преди Месни Заговезни, в събота, се отбелязва Задушница пред Великия пост. Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, може да се ядат сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца. Тези две седмици са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината. Постите съществуват в почти всички древни култури, като форма на прочистване от злото, като изпитание на човека вкопчил се в материалното, като надмощие над желанията и страстите. Едно себеосъзнаване за постоян

ния ни копнеж, за мястото ни в духовното ни развитие. По традиция малко преди вечеря на Месни Заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта. На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени. Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо. Именно на днешния ден архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще положи основния камък за възстановяване на Старото училище в смолянския кв. "Устово".

Сградата е била в непосредствена близост до църквата "Св. Николай Чудотворец", построена през 1862 г. от родолюбиви предшественици в най-трудното време на недоимък и робство. Навремето училището било основно за целия район, в което се обучавали около 200 ученици. Но поради морална и техническа старост сградата е била разрушена преди близо 13 г. Оттогава до сега усилията за възстановяване на тази историческа уникална сграда се увенчаха с успех. След възстановяването на същото място училището ще запази предназначението си на духовен център. От столетия в историята на България Църква и училище са стожер на духовното ни преуспяване и национално съзидание. От Архиерейското наместничество канят всички, които милеят за родното, да присъстват в неделя на ритуала с водосвет и полагане на основния камък от архимандрит Висарион.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: