Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриха паметна плоча на литовски учен, който е с голям принос за Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:28 / 12.02.2018Коментари (0)2022
Кметът на Варна Иван Портних и посланикът на Литва за България и Румъния - Н. Пр. Арвидас Поциус, откриха днес паметна плоча на литовския учен, политик и общественик д-р Йонас Басанавичюс. Тя е изработена по поръчка на посолството и е поставена на фасадата на къщата на ул. "Кръстьо Мирски" №3 в морския град, където е живял литовският учен.

На церемонията присъстваха почетният консул на Литва в България Рачо Рибаров, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, директорът на дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна Антония Йовчева, районният кмет на "Одесос" Георги Недев, граждани.

"Откриването на паметна плоча на името на д-р Басанавичюс е повод да си припомним за този голям лекар и общественик и за неговия принос за Варна. Още повече, че тази година се отбелязват 135 г. от основаването на Варненското медицинско дружество - първото в България, за което огромен принос има именно д-р Басановичюс. Чест и гордост е за нас, че тази изключителна личност от историята на Литва е част и от историята на Варна Благодаря на посолството на Литва и лично на Негово превъзходителство за инициирането на това събитие. Защото поставянето на паметната плоча се вписва напълно в програмата на Община Варна за възраждане на историческата памет в нашия град, част от която е д-р Басановичюс. Уверен съм, че авторитетът на тази личност, неговите родолюбиви дела и за България, и за Литва, са основа за развитие и надграждане на обществените и културни връзки между нас", каза кметът Иван Портних.

"Тази година Литва отбелязва 100 г. от възстановяването на независимостта на държавата, а един от най-важните инициатори на това събитие е ученият и политик д-р Басанавичюс. Той е наричан патриарх на възрожденското движение в Литва, борец за национална независимост, български гражданин, доктор, член на Българска академия на науките, етнограф, антрополог", заяви при откриването посланик Арвидас Поциус. Той благодари на кмета, на почетния консул на Литва у нас и на всички институции и организации, помогнали за откриването на плочата, както и на собствениците на къщата - Ненови и Овчарови, където бе поставен паметният знак.

Д-р Йонас Басанавичюс прекарва 25 години от живота си в България. Във Варна той е бил завеждащ отделението по вътрешни болести на местната болница и един от най-авторитетните лекари в града. За своя принос в българската наука, през 1898 г. е избран за дописен член, а през 1902 г. - за редовен член на Българското книжовно дружество, днешната Българска академия на науките. В морската столица той продължава изследователската си дейност в областта на етнографията, археологията и антропологията, като пише и публикува редица научни трудове. Д-р Басанавичюс участва в активно в дейността на Варненското медицинско дружество и на Българския лекарски съюз. В крайморския град развива и активна обществена дейност, като в периода 1899-1903 г. е избран за общински съветник. Варна е уважила делото на литовския общественик - в знак на признателност една от улиците в града носи неговото име, поставена е и паметна плоча на сграда, където е живял.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: