Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ангелкова: Чертаем Балкански маршрути за туристи от далечните пазари
Автор: Екип Varna24.bg 13:29 / 14.02.2018Коментари (1)1058
©
България ще привлича все повече туристи от Китай и другите далечни пазари с общи Балкански маршрути, включващи няколко държави. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за сутрешния блок на Бтв. Тя обобщи първата по рода си среща на министрите от ЕС "Туризъм и икономически растеж" в София в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС като много успешна и високо оценена от еврокомисар Биенковска и генералния секретар на Световната организация по туризъм Пололикашвили. Форумът събра рекордните над 520 делегати.

Обсъдихме с държави членки на ЕС начините да привлечем повече туристи от Китай и далечните пазари към общата дестинация Европа, като към инициативата ще бъдат привлечени също Западните Балкани и Турция. Създаваме работна група с представители на министерства и общините за изграждане на маршрути, с които да привличаме китайските туристи. За това съществено ще допринесе и нашата идея да се създаде Карта на 100-те европейски туристически обекта, в която ще бъдат включени като начало забележителностите от списъците на ЮНЕСКО. Дискутирано бе и създаването на Европейски туристически фонд, който ще съдейства за реализацията на тези идеи с финансови и други механизми, поясни министър Ангелкова.

Според анализите все повече българи предпочитат да изкарат почивката си в България, защото качеството на нашите туристически услуги устойчиво расте. Това е доказателство, че туристите са доволни от предлагания продукт, акцентира министърът. Според обществено проучване например над половината от анкетираните българи ще изберат през идващия сезон Българското Черноморие и също една втора от сънародниците ни остават за ски ваканции в родината си.

Министър Ангелкова предвиди известно поскъпване на лятната почивка, защото се разширява търсенето на оферти за висококатегорийните хотели, където се предлага и по-добро качество, но това зависи изцяло от бранша, тъй като туризмът у нас е 100% частен. Министърът обаче припомни, че по данни на западната преса България е сред водещите страни за най-изгодна почивка.

Тя постави акцент върху необходимостта да се гарантира стопанисването на морските плажове, за да бъде осигурена безпроблемна лятна почивка на хората. Независимо дали ще бъде по ЗУЧК или по новия Закон за концесиите, концесиите на плажовете ще се отдават от Министерството на туризма, поясни тя и заяви, че това е нормално, защото то е ресорното ведомство. И двамата с вицепремиера Валери Симеонов се борим да има ред по курортите. Изцяло спазваме закона и следим процедурите да се извършват прозрачно. Проблемът с плажовете в затворените комплекси ще се реши чрез концесиите, тъй като за концесиите не най-високата цена е критерий за определяне на стопанина, както е при наемите, а комплекс от критерии.

Потребителите искат плажовете да бъдат дадени на концесии и се обявиха против пълното премахване на преместваемите обекти. 92% от анкетираните в проучване настояват плажовете да имат стопани, а над 60% искат на самия плаж да има преместваеми обекти за удобство на туристите. Подготвяме документи и ще пуснем концесиите максимално бързо, за да защитим интереса на държавата, категорична бе министър Ангелкова.

Тя обърна внимание и на зимния туризъм, който трябва да се развива също ускорено. За Пирин всичко ще бъде направено според правилата. Няма риск да се презастрои планината, няма как това да се случи на 48 процента от територията й. Ще се изграждат само спортно-технически съоръжения. И това важи не само за Банско, а и за Боровец, Пампорово, Витоша, Стара планина, Родопите, коментира министърът.

До планинските ни курорти трябва да има бърз и екологичен достъп, а това са лифтовете, стана ясно от думите й. Промяната обаче не става бързо - трябва да има инвестиционно намерение, което се подлага на обществено обсъждане и екооценка. Факт е, че отбелязваме ръстове на зимните туристи и настоящият сезон също се очаква да донесе увеличение от 5-10% в техния брой, обобщи министър Ангелкова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хубаво е, че се обръща внимание на туристите от азиатските държави тъй като се наблюдава все по- голям интерес от тяхна страна към България.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: