Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Невероятно, но факт: Хотелиери по морето вдигат бясно заплатите, дават до 5000 лв. за новия сезон
Автор: Екип Varna24.bg 10:59 / 15.02.2018Коментари (31)20499
© Varna24.bg
Хотелиери и ресторантьори край морето са в ужас и панически търсят обслужващ персонал. Трудовите борси още не са стартирали, но отсега е ясно, че кадри няма, а дефицитът на работна ръка се задълбочава. Само за курорта Слънчев бряг не достигат 15 000 работници, заяви зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Хотелиери бясно вдигат заплатите в опит да привлекат обслужващ персонал за сезона. Всички си дават сметка, че ако не намерят кадри, сезонът е изправен пред тотален провал. 

Истерията се усеща в стотиците обяви за работа, които пълнят специализираните сайтове. От 2000 до 3000 лева заплати за сервитьорки е обявил собственикът на хотел "Св. Никола", който се намира на първа линия в "Каваците". Дори и там кандидатите не достигат. Обявата не е изолиран случай. Почти всички заведения край морето дават добри пари на келнерите. 

Обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата, върху която се дават и 5% от оборота. Така доходът на един сервитьор не пада под 1500 лева, при това без да се смятат бакшишите. За такава работа обаче се иска опит, добра визия и поне два чужди езика. Ресторантьори пък трескаво търсят главни готвачи за "ол инклузив", като обещават минимум по 2500 лева месечно. 

За помощниците в кухнята заплатите тръгват от 1300 нагоре. В елитните ресторанти със свободна консумация пък са готови да плащат по 4000-5000 за опитен шеф-готвач. Сред най-дефицитните кадри са камериерките. За тях се обещават по 800-900 лева, а в по-големите комплекси заплатите скачат и над хилядарката. Вдигнати са и възнагражденията за барманите - над 1000 лв. 

Рецепционистите, които до преди две-три години получаваха по 600 лева, сега започват със стартова от 900 лева. Над 800 лева дават работодателите за чистачки и миячки в кухнята. Ръководен персонал също се намира трудно. Поне 20 хотела на юг търсят управители и мениджъри, а заплатите за тях тръгват от 2000 лева. Въпреки че до старта на сезона има повече от три месеца, работодателите бясно търсят персонал отрано. 

"Проблемът е ужасяващ, а ножът вече е опрял до кокала. Трябва да признаем, че това е проблем за цяла Европа, не само за България. Туристическият бранш у нас дава най-добрите заплати, но въпреки това е факт, че квалифицирани кадри няма. А туризма не търси просто каквито и да е кадри. 

В този бизнес са необходими образовани и можещи хора, които говорят чужди езици, които са възпитани и интелигентни. Над 15 000 души не достигат само в Слънчев бряг. За качественото обслужване на 500 000 туристи са необходими поне 50 000 работници. Търсят се хора на всякакви позиции", коментира Веселин Налбантов. Спасителният вариант е да се увеличи вносът на работна ръка от чужбина. Миналото лято сезонни кадри бяха осигурени от Украйна, Беларус и Молдова.

"Ситуацията по морето е трагична, що се касае до кадрите. Миналото лято спасихме някак сезона. Осигурихме 3500 работници от чужбина, повечето бесарабски българи и още 2800 младежи на възраст над 16 години, със съгласието на родителите. Но и това не е достатъчно. Надяваме се, че с новите облекчения в Законите за миграцията, да увеличим кадрите от чужбина и най-вече бесарабските българи", коментира Георги Николчев, съветник по туристическите въпроси на вицепремиера Валери Симеонов

Проблемът с дефицита на кадри в морските курорти се появи за първи път преди 4 години. Според анализатори ситуацията е провокирана основно заради ниското заплащане. През последните няколко години квалифицираните кадри масово напускат страната и работят за много повече пари в чуждите курорти, с които спокойно се издържат и извън сезона. За никого не е тайна, че се наемат масово роми, които да пълнят дупките. 

Наемането на сезонни работници започва основно в периода от края на април до края на май. В рамките на 30 дни морските курорти ще се превърнат в гигантска трудова борса. Търси се всякакъв персонал. За последните 3 години заплатите в бранша са скочили двойно, а за някои позиции дори и повече.

Викачите с 4 бона заплата

Сред най-търсените и съответно най-добре заплатените по морето са викачите. Наричат ги още промоутъри, рекламни агенти или дори пиари. За опитен викач кръчмарите са готови да платят повече отколкото на главния си готвач. Работата на викача никак не е лесна. Той е натоварен със задачата да стои цял ден на крак пред заведението и да приканва туристите да седнат за обяд или поне за питие. 

За тази необичайна професия заплатите тръгват минимум от 2 бона нагоре. Средно по стотачка на ден вадят "живите реклами", но ако са много добри в занаята, заплащането може да скочи и двойно. Викачи се търсят навсякъде, с изключение на хотелите, затова и кадрите са голям дефицит. Освен в ресторанти, барове и дискотеки, викачи търсят вече и в СПА центрове, екскурзионни агенции, еротични клубове и дори в закусвалните на крак. 

"Тази професия вече е задължителна за туризма. Един добър викач може да ти вдигне оборота в пъти, стига да знае как да привлече случайни клиенти от улицата, които са тръгнали към плажа или просто на разходка. Работата на викача е да го убеди да се спре точно в тази кръчма. А това не е никак проста работа, иска си талант и интелект, че и психология", коментира собственик на бистро в Слънчев бряг. Затова и чорбаджиите не пестят пари за тези позиции. 

Много от кръчмарите договарят стандартна заплата от 600 лева плюс процент от оборота за викачите. Така всеки е спокоен, че ще получи точно толкова, колкото е заработил. Не всеки обаче може да се цани за викач. За да се спазарите за такава позиция, трябва да имате безупречен външен вид, умения за светкавична комуникация и да владеете поне три чужди езика.


Източник: Агенция Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тази година ще се почувства дефицит на кадри в парламента и АЙТИ сектора.
0
 
 
....за обявените позиции кандидатстват предимно депотати и АЙТИ специалисти. рџ?Ђрџ?Ѓрџ?‚
0
 
 
Ще ми се да видим от тези от молдова и украйна дето са работили миналата година ,колко ще се върнат тази.Ако не дойдат и от там,чорбаджиите - хотелиери да си впрегнат фамилиите да бачкат,щото явно няма кой да убедят ,че са коректни!
0
 
 
Защо си правите та*ак с хората.Момичета и момчета които са работили миналото лято още се надяват на обещаните пари но сигурно няма да ги видят.
+1
 
 
Кво голямо дърво ще гризнат Балъците които им повярват....
+2
 
 
Обява за работа: мутри търсят балъци за морето.
+1
 
 
По морето могат да наемат хора от Северозападна България където безработицата е голяма
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: