Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пет години от самозапалването на Пламен Горанов, приятели организират бдение в негова памет
Автор: Екип Varna24.bg 08:49 / 20.02.2018Коментари (1)1699
©
Днес се навършват пет години от самозапалването на Пламен Горанов, което предизвика оставката на тогавашния кмет на Варна Кирил Йорданов. 36-годишният мъж се превърна в един от символите на февруарските протести през 2013 г., а постъпката му беше последвана от вълна от самозапалвания в цялата страна.

Приятели и близки ще почетат паметта на Пламен. Те ще се съберат в 19:00 часа тази вечер пред сградата на общината, където младият мъж се самозапали, съобщава Дарик.

Датата е 20 февруари 2013 г., а часът е 7:24 сутринта. Пред сградата на община Варна, пред която дни наред се събират протестиращи, се появява млад мъж, облечен с тъмно яке, тъмни панталони и шапка с козирка. На гърба си носи туристическа раница, през рамо е преметнал червена туба. В ръцете си държи плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17,00 ч на 20.2.2013 г.".

Името на мъжа е Пламен Горанов, когото неговите приятели описват като авантюрист, екстремен и смел човек, който знае какво иска, към какво се стреми и как да го постигне.

Пламен се изкачва по стълбите, сваля раницата си и се залива с течността от тубата. Двама общински полицаи се приближават към младия мъж, а единият от тях го пита "Какво правиш?".

Пламен, държейки запалка в ръката, отговаря "Не се доближавай, ще се запаля!".

Полицаят пристъпва напред и посяга към тубата. В този момент Пламен пламва.

Полицаят оставя тубата и започва да го гаси с ръце. Колегата му търси пожарогасител. Неизвестен шофьор спира и вади от колата си пожарогасител. Пламен е загасен шест минути по-късно.

Пред единия от полицаите той казва "Киро, Киро ..., аз исках само мирно да протестирам, сега трябваше да съм на почивка в Анталия и не съм искал да се самоубивам". Минути по-късно в пристигналата на мястото линейка изрича "Искам да се махне Киро, не искам да умирам, искам само Киро и ТИМ да се махнат".

Въпреки получените изгаряния Пламен е контактен и на път към болницата казва на екипа на "Спешна помощ" трите си имена и ЕГН-то си. Обяснява им, че се е залял с около 3-4 литра бензин и не е искал да се самоубива, а само да протестира и кметът да си подаде оставка. Няколко пъти повтаря, че не желае да се самоубива и че следващата седмица трябвало да бъде на почивка в Турция. През цялото време говори превъзбудено и пита в кое болнично заведение ще бъде настанен.

Действията на Пламен пред сградата на общината са запечатани от охранителни камери. По-късно разследващите ще заключат, че той не е планирал самоубийство и не е имал сериозно намерение наистина да се самозапали. По-скоро е искал да протестира, заплашвайки, че ще се запали. В стресовата ситуация обаче е натиснал запалката и не е преценил риска поради изключителното напрежение и възбудата в момента.Вероятно е мислел е, че, самозапалвайки се, ще може да се справи с положението, като се изгаси сам или ще му се помогне от други хора.

Пламен не е имал психически заболявания, не е бил зависим от психоактивни вещества. Прекъснал е следването си и често е сменял работата си, а преди самозапалването си споделя пред приятели, че ще напусне добре платената работа в поставянето на топлоизолации и ще започне да прави лампи от подръчни материали. Познатите му не са го виждали с жена и не знаят да е имал продължителна връзка. Дори и най-близките му хора обаче не знаят подробности от неговия личен живот.

Пламен е бил силно привързан към майка си, чиято смърт изживява болезнено, а с баща си не е бил в добри отношения. След смъртта му вещите лица, които ще изготвят психологичната експертиза, ще заявят:

"Чрез несъзнавания защитен механизъм на пренасяне е прехвърлил протеста и агресията си от бащата като авторитет към друг авторитет - кмета на Варна Кирил Йорданов".

С 80% изгаряния по тялото Пламен Горанов е приет във Военноморска болница. 10 дни лекарите се борят за живота му, но на 3 март Пламен Горанов издъхва.

Три часа след самозапалването му правителството на Бойко Борисов подава оставка. Три дни след смъртта му оставка подава и кметът на Варна Кирил Йорданов. Случаят предизвиква и вълна от самозапалвалия в цялата страна.

Девет месеца по-късно прокуратурата прекратява разследването за смъртта на Пламен Горанов, след като не установява престъпление и подбудителство към самоубийство.

На мястото пред сградата на общината, където пламва Пламен, още същия ден варненци издигат грамада от камъни. Дълго време тя напомня за бурното време през зимата на 2013 г., но е премахната.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.02.2018 г.
0
 
 
Подведоха го разни протестиращи и той като отдаден човек на каузите, повярва и направи най-голямата глупост на света. Жалко за младия живот. Трябва да е за пример как да не се връзваме на манипулаторите с протестите и плакатите и да им играем по свирката. Те си гонят техните политически интереси. А ние горим.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: