Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненка иска 100 000 лв. от Общината за къща, съборена след водния ад в "Аспарухово“
Автор: Пламена Николова 10:54 / 20.02.2018Коментари (0)5162
© Фейсбук
Варненка поиска Община Варна да и плати пазарната стойност от 75 375 лв. за незаконно съборена къща в "Аспарухово" и още 17 478 лв. за нанесени материални щети, научи Varna24.bg.

В исковата молба до Административния съд се твърди, че Заповед № 79/22.06.2014г., издадена от кмета на район "Аспарухово", е обявена от съда за нищожна и въз основа на нея, преди нейното обявяване за нищожна, е извършено незаконосъобразно събаряне на нейно собствено жилище.

Според адвокатите на Общината обаче жилищната сграда е паднала от поройните дъждове, а не е била съборена от администрацията на Община Варна.

Видно от Заповед на кмета на Варна от 20.06.2014г., след пороя, който отне човешки животи, е било обявено бедствено положение на територията на район "Аспарухово".

Със Заповед от 22.06.2014г., кмета на район "Аспарухово", е наредил да се освободят незабавно жилищни сгради, поради възникналата непосредствена опасност от самосрутване, следствие на активизирали се свлачищни процеси, като жилищната сграда на ищцата попада в обхвата на процесната заповед.

Според разпоредбите е трябвало всички опасни постройки да бъдат освободени от хора, механизация, продукти, материали, общоопасни средства и др.;

По делото е представено конструктивно становище от 09.07.2014г., на инж. Братоев, в което е посочено че в имота, находящ се в гр. Варна, кв. "Аспарухово", ул. "Св.Св.Кирил и Методий" е имало две сгради, едната от които е съборена от наводнението; запазената сграда представлява едноетажна постройка-гараж, от носещи тухлени зидове и дървени гредореди; зидовете са изпълнени от плътни тухли на кал; следствие на наводнението основите на гаража са подкопани и се дава становище че сградата е негодна за обитаване.

Според свидетелски показания бащата на жената, която предявява претенциите, е живеел в имота. На 03.07.2014г., сградата е била съборена от багер, докато той бил на преглед в болницата. Твърди още че е видял къщата вече съборена когато се е върнал от болницата, не му е била представена никаква заповед за събарянето нито е бил уведомен предварително че къщата му подлежи на събаряне. Свидетелят си спомня още че къщата не е била с нарушена конструкция, била е наводнена, но било почистено. Твърди се от свидетелят, че в къщата е имало много движими вещи - фризери, гардероби, спални, дрехи, гумена лодка с двигател, като всичко било унищожено след събаряне на къщата.

По делото е приложен протокол /констативен акт/ от 24.06.2014г., от който се установява че назначена комисия е извършила оглед на място и обследване на състоянието на район "Аспарухово", като установила че в резултат на продължителните, интензивни и проливни дъждове през годината и особено от 19.06.2014г., на специфичният геоложки строеж и морфологията на терена е образувана приливна вълна от кален поток и са активизирани свлачищни и ерозионни процеси.

От представеният опис от 02.07.2014г., се установява че на посочената дата от жилищна сграда било изнесено описаното в описа имущество.

Свидетел от своя страна, твърди че знае къщата където бащата е живял - в близост до гората в кв. "Аспарухово" и си спомня че след наводнението човекът го повикал да му помогне да изчистят къщата - изнесли от нея всичките мебели : килими, печка, телевизори, хладилници; твърди че къщата не е била повредена, имало е само кал и вода и че след почистването е ставала за живеене. Твърди че в къщата е имало два телевизора - малки и един голям, плазмен; два фризера, гардероб, легла, маси ,столове, лодка с двигател, инструменти, които били извадени да съхнат и не знае какво е станало след това. Спомня си още че мъжът му се обадил да му каже че къщата му била съборена.

Съдът е допуснал и изслушал, от страна на общината гл.експерт в "Свлачища и укрепване на територии" към Община Варна. Свидетелят твърди че е участвал в комисия която е извършила оглед на района, попаднал под наводнението от 19.06.2014г., като е установил че е останала само една сграда, представляваща гараж с пристроен над него един етаж. Твърди че другата сграда в имота е била наполовина паднала от приливната вълна, тъй като се е намирала в непосредствена близост до дерето, налице е свлачищен район и къщата се е намирала на пътя на водосбора на две дерета, и е била с основи от керпичени тухли, които са се подкопали и следствие на падането на част от тази къща, след 2-3 дена е паднала и останалата част. Свидетелят твърди категорично че Община Варна не е извършила събаряне на сгради на въпросната улица, а било извършено изнасяне на останалите отломки.

По делото е назначена и изслушана съдебно-техническа експертиза която дава заключение относно стойността на събореното жилище на ищцата - като е определена пазарна стойност на жилищната сграда в размер на 33 800лв., а размера на движимите вещи е 5 671 лв.

В заключение съдът решава, че отхвърля предявените искове от Д.А.К. за присъждане на обезщетение в размер на 75 375лв., представляваща пазарната стойност на незаконно разрушена сграда - собствената и къща, и сума в размер на 17 478 лв., представляваща обезщетение за имуществени вреди. Решението е влязло в сила на 22 януари тази година.




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: