Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски семейства крият, че децата им са с диабет
Автор: Екип Varna24.bg 17:03 / 21.02.2018Коментари (0)3123
© Черно море
19 варненски семейства са скрили, че децата им, които посещават градини и училища, са с диабет. Причината е, че се страхуват от дискриминация. Това съобщи проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ "Света Марина" във Варна. Данните са от проучване, направено наскоро, съобщава Черно море.

Родителите на деца с диабет трябва да работят, а не да стоят до тях, каза още проф. Йотова. В момента грижи в детски градини и училища се полагат за 20 подрастващи с това заболяване, но има поне още 90, за които това не се прави. Училищната среда трябва да осигури условия за мерене на кръвната захар, за поставяне на инсулин и обучен човек, който да прецени кога трябва да се обади на родителите, поясни педиатърът. Тези проблеми ще бъдат поставени на среща утре в Плевен и касаят промяна на наредба на здравното министерство. Въпросът е, че преустройството на дейността на училищните здравни кабинети среща съпротива в местните власти и медицинския персонал.

Инсулинова помпа и консумативи бяха дарени на двегодишния Борко и майка му Елица Недялкова. Това направи председателят на асоциация "Докосни дъгата" Денислава Ангелова. За първи път даваме инсулинова помпа на толкова малко дете, сподели тя. Средствата за техниката са осигурени от фирма, а парите за консумативите - от благотворителна инициатива на ученици от Велико Търново и Попово, които също са на инсулин. Кампанията е започнала по повод Световния ден за борба с диабета. До края на годината на Борко ще бъде дарен и сензор за измерване на кръвната захар.

53 деца могат да разчитат вече на инсулинови помпи, 21 от тях от Варна. Цената на техниката е около 7 000 лв., на консумативите - 450 лв. месечно. На този етап НЗОК осигурява безплатно помпи само за пациенти над 30 килограма. Много бихме желали Касата да реимбурсира и консумативите за сензорите за кръвна захар, които достигат до 650 лв. на месец, каза още Ангелова.

Инсулиновите помпи помагат за прецизното дозиране на инсулин в организма на малките диабетици, мерят постоянно кръвната захар и дават точна картина на колебанията й. И не на последно място - предотвратяват 12- 15 убождания от спринцовка в денонощие. Скъпите апаратчета "се предписват" само от лекари специалисти, тъй като те не са подходящи за всички деца с диабет.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: