Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РЗИ-Варна с предупреждение за опасност от рубеола
Автор: Пламена Николова 12:52 / 22.02.2018Коментари (0)8124
©
РЗИ-Варна предупреди за опасност от рубеола. Информация за заболяването е публикувана на сайта на здравната инспекция във връзка с писмо от Министерство на здравеопазването за засилване на надзора на рубеолата в страната, видя Varna24.bg

В съобщението се посочва, че рубеолата е предимно детско инфекциозно заболяване с вирусен причинител, което протича с умерено повишена температура, генерализирано увеличаване на периферните лимфните възли и дифузен дребнопетнист обрив по цялото тяло. Инкубационен период на заболяването е от 14-21 дни. 

Източник на инфекцията е болният човек, който отделя вируса 4-5 дни преди поява на обрива, по време на клинично изявения обрив и до две седмици след отзвучаването му, чрез носогърления секрет и в по малко количество чрез урина и фецес. 

Болните от рубеола са опасни заразоносители за околните от 4 дни преди и до 2 седмици след началото на кожния обрив. Вируса навлиза в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите, като по лимфен и кръвен път достига до лимфните възли, където се размножава. 

При заразяване на непреболедували и неимунизирани бременни жени, рубеолната инфекция се предава на плода което води до тежки органни увреждания /така наречения разширен рубеолен синдром/, особено в първите три месеца на бременността или аборт и преждевременни раждания. 

В начало на заболяването се наблюдават грипоподобни симптоми - общо неразположение, умерено повишаване на температурата, главоболие, хрема, кашлица. Характерни за заболяването симптоми са увеличаване и болезненост на тилните и задушните лимфни възли и розово-петнист неконфлуиращ обрив, който започва зад ушите, лицето и шията и много бързо се разпространява по цялото тяло. Обрива изчезва до три дни. Често се наблюдава скрито протичане без температура и кожни обриви. 

Липсва специфично лечение. Преболедувалите от рубеола придобиват траен имунитет. Образуваните антитела срещу вируса осигуряват защита през целия живот на индивида и се предават от майката на новороденото. Този пасивен (майчин) имунитет предпазва от заболяване децата до около 1 година след раждането. Повторните инфекции (реинфекции) с рубеола се наблюдават рядко - дълги години след първата инфекция или имунизация и най-често протичат безсимптомно. При възрастните рубеолата протича по-тежко и често с усложнения. Рубеолата е ваксинопредотвратима инфекция. 

При липсата на специфично лечение на болестта, единственото сигурно и безопасно средство за защита е имунизацията. 

Схемата на имунизация е двукратна: на 13 месечна възраст и при деца на 12 години. Значението на рубеолата като проблем на общественото здраве се определя от увреждащото зародиша действие на рубеолния вирус по време на бременност. 

Заболели бременни или контактни на рубеола трябва да бъдат обхванати със серологично изследване с цел отхвърляне, респективно доказване на заболяване, като при двукратно лабораторно потвърдените случаи се препоръчва прекъсване на бременността. 

Противоепидемични мерки спрямо заболели се свеждат до: строга изолация на болните; хоспитализация на заболели с усложнения; контактните лица се поставят под медицинско наблюдение; предпазване на бременните от контакт със заболели, своевременно серологично изследване на бременни контактни жени или заболели от рубеола.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: