Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:54 / 24.02.2018Коментари (0)2655
©
Европейският съвет ще прецени на 22 и 23 март дали има условия за провеждането на срещата ЕС - Турция във Варна на 26 март.

Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на европейските премиери и президенти в Брюксел.

Туск, заедно с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турският президент Реджеп Ердоган трябва да се срещнат в морската ни столица при домакинството на премиера Бойко Борисов, който е инициатор на събирането.

Причина за острата реакция на Брюксел е отказът на Анкара да се подчини на призивите от Брюксел да отстъпи от агресивния подход спрямо две еврочленки - Кипър и Гърция.

"Ние сме солидарни с Кипър и с Гърция", заяви снощи Туск от името на европейските лидери. Туск съобщи, че кипърският президент и гръцкият премиер са поискали подкрепа от европейските лидери.

Туск настоя Турция да преустанови действията си и да уважава суверенитета на Кипър "да изследва и използва природните си ресурси в съответствие с международното право и конвенцията на ООН за морското право".

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че се е срещнал с кипърския президент Никос Анастасидис, който го е запознал с проблема. По-късно той се видя и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, в присъствието на Юнкер и на германския канцлер Ангела Меркел.

"Това е изключително тежка, изпълнена с очаквания и с напрежение среща", заяви Борисов по повод подготвяната вечеря между лидерите на евроинституциите и турския президент в резиденция "Евксиноград".

"Доколкото познавам президента Ердоган, нашите лидери и себе си, ще се поставят въпроси, по които не мисля, че ще се разберем. Това ще бъде много тежко изпитание за всички нас", добави Борисов.

Анкара препятства италианска компания, която дълбае за природен газ в кипърската икономическа зона, да достигне до квадранта си и да продължи работа. Гръцки кораб, изпълняващ мисия по патрулиране в Егейско море пък беше ударен от турски граничен катер на 13 февруари. Мястото на инцидента е част от оспорвана от двете държави територия.

Турският президент Ердоган отказва да изтегли военните си кораби от кипърските териториални води като предупреди италианските газовици, че "не бива да надхвърлят възможностите и силата си като се доверяват на кипърската страна".

Анкара е против дупченето за газ, тъй като твърди, че мястото, където се водят проучванията принадлежи на Северен Кипър, държава която не е международно призната.

Европейската комисия отправи няколко апела за въздържание и добросъседство през последните дни, а върховната представителка за външната политика на ЕС Федерика Могерини се срещна с турския премиер Бинали Йълдъръм, но засега без резултат.

Европейските лидери призоваха и сирийския президент Башар Асад да прекрати да избива мирно население.

"Режимът на Асад брутално атакува невинни мъже, жени и деца. Неговите защитници, Русия и Иран, позволяват това да се случва. Призоваваме ги да прекратят това насилие. ЕС настоява за незабавно примирие и доставка на спешна хуманитарна помощ", заяви Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон писаха на Владимир Путин, за да го призоват да поеме своята отговорност за установяване на примирие.

В последните дни над 400 цивилни граждани, включително деца, бяха убити при обстрела от страна на режима на Асад в Източна Гута край Дамаск. Междувременно Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН приемането на резолюция за прекратяване на огъня.

Източник: Dnes.bg



Още по темата: общо новини по темата: 30
25.04.2018 »
17.04.2018 »
28.03.2018 »
27.03.2018 »
27.03.2018 »
27.03.2018 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: