Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Страните от ЕС са готови да увеличат вноските си в общия бюджет
Автор: Екип Varna24.bg 16:01 / 24.02.2018Коментари (0)7311
©
Европа обсъжда дали да вдигне вноските за членство в Съюза след напускането на Великобритания. Вече е ясно, че броят на евродепутатите ще бъде намален с 45 души.

Днешният съвет беше първият за Бойко Борисов в ролята му на ротационен председател даде старт на разговорите за бъдещето разпределение на бюджета и присъединителните фондове. Един от основните въпроси обаче е за това как да бъде запълнена финансовата дупка след излизането на Великобритания. Категоричен отговор не беше намерен.

Лидерите са единодушни - трябва да се осигурят допълнителни средства за отбрана, сигурност и справяне с имигрантската криза. Но тепърва ще се реши дали и с колко да се увеличи членският внос на всяка страна, или ще се режат европейски фондове. Предложението на Брюксел е всяка страна да дава с 1% повече от брутния си вътрешен продукт.

"Разговорите за пари не са лесни, но мога да кажа със задоволство, че повечето лидери са с отворен подход без да слагат условия. Съгласихме се, че трябват повече пари, но ще трябва първо да оценим точно сметката за Brexit", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"За да опазим кохезионните фондове за земеделие които са 70% от бюджета трябва да намалим други области, а и да се справим с повече средства за имиграцията и сигурността. Няма хармония, когато се говори за пари и любов в семейството", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

България е съгласна да увеличи вноската си,тъй като е нетен получател и за всяко внесено в бюджета евро взима три обратно.

"По-изгодно за нас е за увеличаване на бюджет, ние сме от нетните получатели", заяви Борисов.

Кохезията обаче ще е трудна тема.

В рамките на Съвета Борисов имаше отделна среща с Юнкер, Ангела Меркел и гръцкия премиер Ципрас. Четиримата свериха часовници по политиката за имиграция и за предстоящите преговори с Турция на срещата на върха във Варна след месец. Дали срещата ще се състои обаче ще се реши дни преди това.

А въпреки сериозните разговори и спорни теми имаше място и за закачки. Жан-Клод Юнкер погали Борисов по главата, като причината за това се оказа, че колегите му видели в новата подстрижка на гръцкия премиер Алексис Ципрас опит за подражание на стила на Борисов.

Източник: Нова ТВ









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: