Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЧЕЗ и ЕВН искат корекция на цените на тока
Автор: Екип Varna24.bg 12:11 / 28.02.2018Коментари (7)2121
©
От "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България" съобщиха, че ще подадат ценово заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за промяна на цените на тока, както изисква процедурата. Заявлението ще бъде подадено до 31 март, а планираната промяна е за периода след 1 юни 2018 г. От EVN също заявиха такова намерение.

В текста на съобщенията не се посочва конкретно в каква посока би била промяната на цената.

Ето и пълния текст на съобщенията на ЧЕЗ:

В изпълнение на чл.36а, ал.1 от Закона за енергетиката и чл. 46 от Наредба № 1 от 14 март 2017 г. за регулиране на цените на електрическа енергия "ЧЕЗ Разпределение България" АД обявява своето намерение да внесе не по-късно от 31 март 2018 г. в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление за промяна на цени на услугата "разпределение на електрическа енергия" за първата ценова година от петия регулаторен период, считано от 01.07.2018 г.

Ценовото заявление за утвърждаване на цени за достъп до и пренос през електроразпределителната мрежа ще бъде изготвено в съответствие с изискванията на Закона за енергетиката, Наредба № 1 от 14 март 2017 г. за регулиране на цените на електрическа енергия и Правилата за търговия с електрическа енергия.

С изготвеното предложение, Дружеството цели да осигури сигурност на снабдяването и качествена услуга на своите клиенти, намаляване на технологичните разходи и осигуряване на необходимите средства за развитие и разширяване на мрежата. За първата ценова година Дружеството очаква да пренесе през разпределителната си мрежа над 9 385 737 МВтч електрическа енергия до крайни клиенти. Съгласно приетия подход за регулиране на електроразпределителните дружества в Наредба № 1 и чл. 31, т. 2 от Закона за енергетиката, в началото на регулаторния период "ЧЕЗ Разпределение България" АД ще заяви за признаване присъщите оперативни разходи за осъществяване на лицензионната дейност за ценовия период юли 2018 - юни 2019 г., както и разумна пазарно определена възвращаемост.

В заявлението си "ЧЕЗ Разпределение България" АД ще отрази реално достигнатото ниво на технологичния разход за 2017 г. в размер на 10,35%, реалните разходи за балансиране, както и планираните брутни инвестиции за целия пети регулаторен период в размер над 278 млн.лв.

В случай че до изтичане на срокът за подаване на заявлението, настъпят изменения в нормативната уредба или изискванията на КЕВР, същите ще бъдат отразени от Дружеството.

И:

В изпълнение на чл. 36а, ал. 1 от Закона за енергетиката, "ЧЕЗ Електро България" АД обявява своето намерение да подаде ценово заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране за промяна на цените на услугата "обществено снабдяване с електрическа енергия" за следващия ценови период, считано от 01.07.2018г.

Ценовото заявление за утвърждаване на цени за снабдяване с електрическа енергия ще бъде изготвено в съответствие с изискванията на Закона за енергетиката, Правилата за търговия с електрическа енергия и методите на регулиране утвърдени в ценовите решения на КЕВР.

Предложението на "ЧЕЗ Електро България" АД ще се базира на принципите, следвани от Дружеството при всяко едно от своите ценови заявления, а именно: покриване на присъщите разходи за осъществяване на лицензиoнната дейност, съгласно чл. 31, т. 2 от Закона за енергетиката, чрез определяне на обоснована надценка за дейността, елиминиране на кръстосаното субсидиране между отделните сегменти на регулирания пазар и изпълнение на вменените законови задължения на крайния снабдител. В заявените от Дружеството необходими приходи в размер на 581 млн. лв. ще бъде отразен пълния размер на разходите за балансиране на клиентите на "ЧЕЗ Електро България" АД, в качеството му на координатор на специална балансираща група.

Окончателните цени на услугата "обществено снабдяване с електрическа енергия" ще бъдат одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране и ще зависят от наложения пазарен модел, включително разпоредбите на Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия, както и от цената на обществения доставчик за покупка на електрическа енергия.

Ценови намерения на дружествата от групата на EVN България:

В съответствие с нормативната уредба дружествата от групата на EVN България - "Електроразпределение Юг", "EVN България Електроснабдяване" и "EVN България Топлофикация" ще внесат в КЕВР до края на месец март 2018 г. заявленията си за утвърждаване на нови цени на мрежови услуги, електрическа и топлинна енергия, които да са в сила от 01.07.2018 г. Заявленията ще се базират на Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия на КЕВР.

Както и досега, заявленията за нови цени ще следват основните принципи за сигурност на снабдяване, качество на обслужването, адекватна възвращаемост и покриване на оперативни разходи. Заявленията ще отразяват и наложените задължения на операторите на разпределителни мрежи по отношение на либерализирания пазар на електроенергия в България.

В случай че до изтичане на срока за подаване на ценовите заявления (30 март 2018 г.) настъпят промени в нормативната рамка, те ще бъдат отразени от дружествата.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
А не може ли Държавата да им изземе лицензите и да ги натири.!
Aнонимен
на 28.02.2018 г.
+5
 
 
При всеки сняг на територията на "ЧЕЗ"спира тока,при всяка буря !
на 28.02.2018 г.
+5
 
 
Не се наядоха брей!!!
+5
 
 
Ох миличките ЧЕЗ,как се сещат за народа.С мед да ги намажеш!/Щом говорят за по добро качество,ясно е че ще смучат още бг.Амин!
+3
 
 
Тия май май наистина искат да бутнат на тиквата правителството!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: