Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Прокуратурата във Варна протестира присъда на "златния" крадец
Автор: Екип Varna24.bg 12:38 / 28.02.2018Коментари (0)1656
©
Частен протест срещу определението на Варненския окръжен съд, с което е бил условно предсрочно освободен от затвора осъденият на 7 години лишаване от свобода при строг режим Александър Жеков, е внесла Окръжната прокуратура във Варна. 37-годишният мъж бил признат за виновен от Районния съд в Провадия и в Исперих за две кражби на около 2 кг златни бижута в съучастие с други лица и след предварителен сговор.

Първата кражба била извършена от Жеков и съучастниците му на 4 април 2010 г., като откраднатото възлизало на почти 80 000 лева. Втората "златна" кражба е от 1 януари 2011 г. от дом в дългополско село и е за близо 15 000 лева. За двете деяния той получил общо наказание 7 години лишаване от свобода, от които към момента на произнасянето на съда да бъде освободен предсрочно от затвора, му остават да доизтърпи 3 години 1 месец и 18 дни. Срокът на неизтърпяното ефективно наказание Варненският окръжен съд определил като изпитателен срок.

Окръжната прокуратура във Варна категорично не споделя изводите на първата съдебна инстанция, приела, че у лишения от свобода Александър Жеков е започнал процес на положителна личностна трансформация. В затвора Жеков спазвал правилника за вътрешния ред, не бил наказван и награждаван. Преценката за настъпила трайна промяна и постигната цел на наложеното му наказание не може да отчита само поведението му в контролираната среда на мястото за лишаване от свобода. Необходимо е да се отчетат тежестта на извършените престъпления, високата степен на обществена опасност, видът и броят на деянията му. Според Окръжната прокуратура във Варна извън преценката на съда е останал и въпросът за превантивния ефект на наказанието, както и рисковете за обществото от допуснатото предсрочното освобождаване на осъдения.

Влошеното здравословно състояние на 37-годишния Жеков не следва според прокуратурата да бъде пречка за изтърпяване на ефективното му наказание. То е било прекъсвано при необходимост от прегледи, а в затвора му са осигурени подходящи условия за пребиваване, съобразени със заболяването му.

По протеста, с който се иска отмяна на определението на Варненския окръжен съд за допуснатото условно предсрочно освобождаване на Жеков от затвора, ще се произнесе в съдебно заседание Апелативният съд.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: