Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна чака разрешение за строеж на новата библиотека
Автор: Пламена Николова 11:46 / 06.03.2018Коментари (10)9028
До седмица се очаква да приключи работата по екологичната оценка към инвестиционния проект за новата библиотека на Варна, а след това да бъде издадено и разрешението за строеж, научи Varna24.bg

Това става ясно от съобщение, според което Община Варна осигурява обществен достъп до информация относно инвестиционно предложение за "Изграждане на нова сграда на Регионална библиотека "Пенчо Славейков -Варна" в УПИ ІІ-219, кв.440, 1-ви м.р. с идентификатор 10135.1505.219, между улици "Братя Миладинови", "Проф. Марин Дринов", бул."Осми Приморски полк" и сградата на Община Варна, район "Одесос", гр. Варна с Възложител Община Варна.

Документацията е на разположение в стая 411, ет.4, всеки ден от 9.30 ч. до 11.30 ч. и от 14.30 ч. до 16.30 ч., 14 дни от датата на обявяването на интернет страницата на Община Варна, 2 март.

Както Varna24.bg съобщи, най-модерните нови технологии, медиатека, многофункционални зали за обучение на ученици, младежи и възрастни, зала за детски игри и подземен паркинг на три нива, са само част от акцентите при изграждането на новата библиотека, която предстои да бъде построена във Варна в непосредствена близост до сградата на Община Варна. 

Това сподели преди време за медията ни главният архитект на общината Виктор Бузев.

"Изграждането на библиотека е голяма кауза. Надявам се да има помощ от националния бюджет, от общинския, а защо не и да се направи дарителска кампания сред варненци.

Сигурен съм, че Варна има сериозни бизнесмени, които ще се отзоват. Знаете, че имената на спомоществователите остават запечатани в историята", каза още арх. Бузев.

Проектът ще бъде представен публично пред варненци и едва след това може да се организират подобни кампании, смята той.

"Говорим за модерна сграда с хубави, съвременни решения. Последни технологии в оборудването, електронен регистър, медиатеки, многофункционални зали за обучения, за споделено работно място, забавление на деца. Знаете, че малчуганите не може дълго да задържат вниманието си и трябва да се редува обучение със забавление. За всички възрасти ще има по нещо. Ще има места, които освен за четене на книги ще служат и като културни средища за социални контакти.", допълни главният архитект.

Като площ библиотеката ще бъде разположена върху 18 500 кв. м над земята. Предвиждат се и три нива на паркиране, като подземният паркинг ще работи независимо от библиотеката, денонощно.

"Историята натрупва знания и е хубаво тези знания да бъдат съхранявани, аз съм оптимист и работя с голямо желание за този проект", каза още арх. Бузев.

Припомняме, че архитектурното бюро от Холандия, което спечели конкурса, изготвя техническия проект. Строителството на новата варненска библиотека, заедно с подземните паркинги под нея, ще струва около 35 милиона лева, а изграждането ще продължи 3-4 години, каза преди време кметът на Варна Иван Портних.

Проектът, избран единодушно от експертите, предвижда изграждане на 4-етажна сграда с височина под 20 метра и РЗП 18 500 кв. м. Има предвидени 330 паркоместа, а покривът на сградата е с озеленяване.

"Обединихме се около този проект, тъй като той се вписва ненатрапчиво в околното пространство включително и със сградата на Община Варна. Материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда, има окачени структурни фасади и двойна фасада, известна като т.нар. двойна кожа от неръждаема мрежа. Отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи дава възможност за провеждане на мероприятия с голям брой хора - изложби, моноспектакли, камерни концерти", обясни още Виктор Бузев. 




Още по темата: общо новини по темата: 16
13.05.2022 »
16.02.2020 »
04.02.2020 »
30.04.2019 »
14.03.2019 »
07.01.2019 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Задължително е да има нова библиотека
+1
 
 
Браво! Светът на книгите и мечтите е единствения Рай, от който не могат да те изгонят!
0
 
 
Силно съм ЗА четенето на книги, но Варна горещо се нуждае от съвсем други проекти и инвестиции, особено след като отдавна сме в ерата на електронните книги. С други думи, за Варна тази библиотека е като чифт пищови на гол тумбак.
+2
 
 
Съгласна съм, че се нуждае от ремонт, защото такъв там никога не е правен, но не е сред най-важните вложения за града! Убедена съм, че ако се допитат до хората, ще има доста неща на по-преден план, които ще изброят. И едва ли някой от тях ще поиска още един МОЛ или дискотека.
+2
 
 
Аз си ходя и в старата, срамота е, че е в такова състояние.
-2
 
 
Никой не говори за МОЛ-ове и клубове, бъдете спокойна. Колко пъти ще посетите новата библиотека, ако не е тайна, за да искате да се вложат тези пари в нея, г-жо Maria Papouli? Просто смятам, че градът има нужда от вложения в други насоки!
+2
 
 
Нали! За какво ни е библиотека? Един чалга клуб е къде къде по-добре! Или пък молче, че си нямаме достатъчно...
-2
 
 
Като че ли няма по-важни неща, които да се построят там, та библиотека ще издигат. Абе хора, колко е посещавана досегашната библиотека, че сте решили да правите такъв грандиозен проект???
-2
 
 
Дано никога не го получат това разрешение.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: