Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Прелюбопитна изложба подредиха във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:52 / 06.03.2018Коментари (0)1908
©
Уникална и прелюбопитна изложба по повод 140 години от Руско-турската Освободителна война подредиха във Варна. 40-те гравюри, представящи реалните бойни действия, всеки жител и гост на града може да разгледа във фоайето пред зала "Пленарна" в сградата на общината. Изложбата ще остане там до 23 март. Входът е свободен.

Тя е дело на СНЦ "Алтернатива за Варна". Днес на откриването й присъстваха кметът на Варна Иван Портних, вицеконсулът на Руската федерация във Варна г-жа Александра Дергачева, председателят на сдружението доц. Д-р Георги Кючуков, бившият вътрешен министър Румен Петков и много гости.

След края на изложбата във Варна тя ще отпътува и за останалите общински центрове във Варненска област.

Историята сочи, че на 12 април 1877 г. в гр. Кишинев император всерусийски Александър II подписва подготвения от канцлера княз Андрей Горчаков "Манифест за обявяване война на Османската империя". Това не е обикновен указ за обявяване на война, а надеждата и упованието на милиони поробени християни, тяхната мечта за свобода и независимост. В Манифеста за пръв път като непосредствена цел е заявено възстановяването на българската държавност. Публикувано е възвание към жителите на Румънското княжество. В същия ден е издадена и заповед към Руската армия.

Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Русия е император Александър II. На 1 ноември1876 г. е създадена Действаща армия за Руско-турската война на Балканския полуостров . Главнокомандващ на Действащата армия е Великият княз Николай Николаевич, който има извънредни пълномощия. Действията му се контролират пряко от императора, който през почти целия период на войната е при Действащата армия. Във военните действия са участвали и румънски, сръбски, черногорски и финландски военни сили. Румънското участие е особено запомнящо се при битката за Плевен. При третата атака превземат два редута с цената на многобройни жертви. Лейбгвардейският финландски полк се отличава в боевете при Горни Дъбник и при преминаването на Балкана при тежки зимни условия.

Всекидневно в реалните бойни действия участват около 300 000 войници.

Изложбата "Войната от първо лице", разработена от екип на СНЦ "Алтернатива за Варна", показва повече от 40 гравюри на художници - офицери от руската войска, непосредствени участници и свидетели на героичните битки, белязали победния път на руските войски, героизма на нашите опълченци, драматизма на решаващи битки като Шипченската епопея, Битката за Плевен, Битката за София и други чутовни сблъсъци с важно значение за изхода на войната. Героите са представени в драматичен бой, в обикновен войнишки делник, в гостоприемна българска къща или в походния лазарет. На много от гравюрите освен точната дата на събитието са отбелязани армейската част и конкретният момент - един воински дневник, правдив и точен.

Гравюрите имат познавателна и художествена стойност и печелят с автентичността си. Изложбата "Войната от първо лице" е знак-възпоменание за подвига на хилядите руски герои, които с кръвта си написаха първата страница на историята на освободеното ни Отечество. Знак, че помним с благодарност!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: